Risteilyaluksen turvamiesten tappamasta jääkarhusta nousi ilmiriita somessa

Hapag-Lloydin risteilyalus m/s Bremenin turvamiesten viime lauantaina Huippuvuorilla ampumasta jääkarhusta on noussut sosiaalisessa mediassa kansainvälinen riitelyn aihe. Norjan viranomaiset puolustavat ampumista turistien suojeluna, mutta luontoväki pitää ylipäätänsä risteilyvieraiden viemistä jääkarhujen kotimaisemiin aivan älyvapaana tekona.

Huippuvuorten poliisipäällikkö Ole Jakob Malmö kertoo Bloombergille, että ensiksi Huippuvuorten kaikkein pohjoisimmalle saarelle nousi m/s Bremenin 12-henkinen miehistöryhmä, joka yritti huutamalla ja valopistoolilla ilmaan ampumalla karkottaa jääkarhuja kauemmas rannasta.
– Kun tämä ei onnistunut, sai maihin noussut 42-vuotias saksalaismies jääkarhulta iskun päähänsä ja loukkaantui lievästi. Sen jälkeen varustamon turvamiehet ampuivat eläimen, Malmö kuvailee tapahtumien kulkua.
Saksalaisvarustamo kertoo nettisivuillaan, että turisteja ei päästetty maihin vain katselemaan jääkarhuja.
 
”Jääkarhuturismi on pimeää touhua”
 
Onneton tapahtuma on joka tapauksessa nostanut varsinaisen vastalauseiden aallon sosiaalisessa mediassa ympäri maailman. Luonnonsuojelijoiden mielestä risteilyvieraiden ei pitäisi lainkaan antaa häiritä uhanalaisia eläimiä niiden luontaisessa elinympäristössä.
Esimerkiksi tunnettu brittikoomikko Ricky Gervais on kutsunut risteilyvieraita ”älykääpiöiksi.” Jane Roberts huomauttaa puolestaan BBC:lle, että jääkarhut pitää jättää rauhaan eikä niiden luo saa mennä vain siksi, että ”ökyrikkaat ihmiset saavat hyviä selfien aiheita itsestään ja villeistä eläimistä.”
Huippuvuorten kuvernöörin toimistosta kerrotaan, että jääkarhuja liikkuu kaikkialla saarilla, koska suuri osa Arktikan 20 000-25 000 jääkarhusta elää nimen omaan Huippuvuorilla. Asukkaita ja matkailijoita kehotetaan liikkumaan kelkkaretkillään asutuskeskusten ulkopuolella vain aseistettuina.
Edellinen karhuturma sattui Longyearbyenin ulkopuolella vuonna 2015, kun jääkarhu repi tshekkituristin teltastaan ja haavoitti tätä pään alueelle kynsimällä. Tuolloinkin jääkarhu tapasi kohtalonsa, sillä paikallisviranomaiset ampuivat sen.

Lauantaina ammuttu jääkarhu on toimitettu Longyearbyeniin ruumiinavausta varten, poliisipäällikkö Malmö kertoo.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-30/cruise-ship-guards-first-tried-to-scare-polar-bear-away

Jaa artikkeli
Stena Banneri