Risteilyistä on tullut pandemian leimaamia painajaisia

Satamat eri puolilla maailmaa käännyttävät risteilyaluksia, joiden matkustajilla on todettu koronatartuntoja. Merillä kelluu ainakin kymmenen risteilyalusta, joilla on lähes 10 000 hoitoa tarvitsevaa ihmistä. Pahin tilanne on m/s Zaandamilla, jossa kuolonuhreja on jo neljä.

Holland America Linen m/s Zaandamilla on ryhdytty epätoivoiseen evakuontiyritykseen. Panaman Tyynenmeren puoleisella rannikolla kelluvalta Zaandamilta siirretään terveiksi todettuja matkustajia ja miehistön jäseniä apuun tulleelle sisaralus Rotterdamille. Alukset kelluvat vierekkäin Panaman edustalla kahdeksan mailin päässä rannasta.

Zaandamin yli 1 800 henkilöstä yli 130:llä on ”flunssan tapaisia oireita ja hengitysvaikeuksia.” Varustamon mukaan neljä iäkästä matkustajaa on jo kuollut Zaandamilla.

Zaandamilla loukussa olevat ihmiset ovat vedonneet kotimaidensa hallituksiin saadakseen apua ja jotta taudin leviäminen saataisiin hallintaan. Turhaan, The Guardian kirjoittaa.

Lehden perjantaina julkaisemien arvioiden mukaan maailmalla on ainakin kymmenen risteilyalusta ja lähes 10 000 risteilymatkustajaa ja miehistön jäsentä, joilta on evätty pääsy satamiin covid-19 -viruksen takia. Eräillä aluksilla tilanne on kehittynyt jo todella pahaksi.

Panaman kanavasta tuli pullonkaula

Etelä-Amerikan risteilyltä palaava Zaandam on yrittänyt päästä Floridan Fort Lauderdaleen, mutta Panaman viranomaiset eivät anna alukselle lupaa purjehtia kanavan läpi. Jo aiemmin Chilen viranomaiset kielsivät alukselta pääsyn San Antonion satamaan maaliskuun 21. päivänä. Alun perin alus lähti painajaisristeilylleen Argentiinan Buenos Airesista 7. maaliskuuta.

Holland America Linen mukaan varustamo sai lauantaina Panaman viranomaisilta luvan alkaa terveiden henkilöiden siirrot Zaandamilta sisaralus Rotterdamille. Alusten välillä on jo siirretty hoitohenkilökuntaa ja varusteita, BBC kirjoittaa

– Yritämme sopia viranomaisten kanssa siitä, että terveitä henkilöitä kuljettava laiva pääsisi Panaman kanavan läpi ajamaan Fort Lauderdaleen, varustamo kertoo tiedotteessaan.

M/s Zaandamilla 53 matkustajaa ja 85 miehistön jäsentä on kertonut flunssaoireista ja hengitysvaikeuksista. Aluksella on kaikkiaan 1 243 matkustajaa ja 586 miehistön jäsentä. Näistä neljä on lääkäriä ja neljä sairaanhoitajaa.

Euronewsin mukaan PMA eli Panama Maritime Authority on sanonut, että m/s Rotterdam voi ajaa kanavan läpi, kunhan aluksella on vain terveitä henkilöitä.

Jaa artikkeli