Risteilymiehistöjen kurjuus lisääntyy

Viime viikkoina suuret risteilyalukset ovat kokoontuneet lekuttamaan ankkureitaan tiettyihin paikkoihin eri puolilla maailman meriä. Pelkästään Manilanlahdella lilluu yli 20 valtavaa laivaa ilman matkustajia. Näillä aluksilla on tälläkin hetkellä yli 5 300 filippiiniläistä miehistön jäsentä odottamassa koronasyyniä ja kotiin pääsyä.

Covid-19 -viruksen takia kansainvälinen risteilybisnes on jo pitkään ollut täysin pysähdyksissä. Siksi muun muassa Filippiinien viranomaiset odottavat vain lisää aluksia maan rannikolle, jonka edustalla kelluu jo nyt yli kahden miljoonan bruttotonnin verran isoja huvialuksia.

Näiden laivojen miehistössä olevien Filippiinien kansalaisten on pakollisten viruskokeiden jälkeen pysyteltävä aluksilla 14 vuorokautta karanteenissa ennen kuin he voivat päästä maihin.

Filippiinien merenkulkulaitoksen ja samalla maan merialan työnantajajärjestön johtaja Jose Albar Kato kertoo Reutersille, että hän ei ole lainkaan yllättynyt näiden ristilyjättiläisten kerääntymisestä kotimaansa rannikon edustalle.

– Isojen risteilyalusten henkilökunnasta keskimäärin 30-40 prosenttia on filippiinoja. Kun omistajat tuovat aluksensa tänne, he säästävät paljon rahaa, Kato sanoo.

Sviiteissä hyttisiivoojatkin ovat kuin asiakkaita

Manilanlahdella risteilymiehistöjen jäsenet sanovat olevansa pitkästyneitä, yksinäisiä ja turhautuneita odotteluun näin lähellä kotia. Silti he pitävät itseään onnekkaampina kuin monet maanmiehensä ja kohtalotoverinsa, jotka ovat koronaloukussa vielä kaukaisemmilla merillä.

– Jokaisella on oma ja tilava hytti, eräillä jopa sviitti. Vuorostamme nyt me tunnemme olevamme ikään kuin risteilyvieraita, eräs merenkulkija vitsailee Reutersille asuessaan samassa sviitissä, jota hän tavallisesti siivoaa.

Vakavasti puhuen samainen merenkulkija kertoo, että risteilyaluksilla noudatetaan erityisesti nykyisissä poikkeusoloissa jos mahdollista, vieläkin tiukempaa siisteyttä ja puhtautta kuin tavallisesti.

Marine Trafficin tilastojen mukaan maailmassa oli toukokuun 8. päivänä kaikkiaan 378 risteilyalusta. Näistä monet olivat siirtymässä eri paikkoihin, mutta valtaosa on kerääntynyt ankkuripaikkoihin Karibialle, Välimerelle, Atlantille ja Etelä-Kiinan merelle, kuten juuri Filippiineille.

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) antaman”No Sail” -määräyksen mukaan laivaristeilyt on kielletty USA:ssa tällä tietoa heinäkuun 24. päivään saakka.

Kiellon vuoksi risteilyaluksia on keskittynyt esimerkiksi Bahamalle Great West Harbour Cayn kaltaisiin paikkoihin. Monet risteily-yhtiöt omistavat yksityisiä pikkusaaria Bahamalla, joten varustamot voivat pitää aluksia ankkurissa ikään kuin omilla vesillään.

Toinen merkittävä ankkuripaikka sijaitsee Port Canaveralin edustalla Floridan itärannikolla. Miamin ohella juuri Port Canaveral on tavallisina aikoina yksi maailman vilkkaimmista risteilyalusten terminaaleista.

Myös Floridan edustalla voidaan nähdä risteilyalusten tiivis keskittymä Reutersin julkaisemissa ilmakuvissa osoitteesssa https://graphics.reuters.com/HEALTH-CORONAVIRUS/PHILIPPINES-CRUISESHIPS/xegvbkeaqpq/index.html

Jaa artikkeli