Tallinkin tulos nousi tappiolta 13,9 miljoonan euron voittoon

Konsernin matkustaja- ja rahtitilastot sekä tulokset paranivat kautta linjan edellisvuoteen verrattuna.

MyStar Helsingin Länsisatamassa.

Tänään julkaistun konsernin tilintarkastamattoman taloudellisen raportin mukaan Tallink-konserni teki 13,9 miljoonan euron tuloksen vuonna 2022 (56,6 miljoonan euron tappio vuonna 2021).

Tallink-konsernin matkustajamäärä lähes kaksinkertaistui vuoteen 2021 verrattuna ja oli 5,5 miljoonaa matkustajaa (2 961 975 matkustajaa vuonna 2021). Myös kuljetettujen rahtiyksiköiden määrä kasvoi 11 prosentilla edellisvuoteen verrattuna ja oli yhteensä 409 769 yksikköä yhtiön kaikilla reiteillä ja laivoilla.

Konsernin liikevaihto kasvoi 771,4 miljoonaan euroon. (476,9 milj. euroa vuonna 2021).

Konsernin tulos ennen korkoja, veroja ja poistoja (EBITDA) yli kaksinkertaistui vuonna 2022 edellisvuoteen verrattuna ja oli 135,8 miljoonaa euroa (58,3 milj. euroa vuonna 2021).

Vuonna 2022 konsernin investoinnit olivat 203,3 miljoonaa euroa, josta 176,6 miljoonaa euroa eli suurin osa liittyi uuteen MyStar-laivaan.

Vaikka koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset vaikuttivat vielä hieman vuoden 2022 ensimmäisiin kuukausiin, ei pandemia suuremmin estänyt toipumistavoitteita, todetaan yhtiön tilinpäätöstiedotteessa. Sen sijaan sodan puhkeaminen Ukrainassa ja siitä seurannut taloudellinen sekä geopoliittinen turbulenssi aiheuttivat uusia haasteita.

Kustannukset nousivat merkittävästi useilla eri osa-alueilla maailmanlaajuisten hinnankorotusten vuoksi: polttoainekustannukset nousivat 99,5 prosenttia, laivojen liikennöintikulut 50,2 prosenttia ja muut tavarat ja hankinnat 45,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ulosvuokrauksia todennäköisesti jatketaan

Tallink vähensi laivojen ulosvuokrauksilla matalasesongin pienempien matkustajamäärien aiheuttamia riskejä. Laivoja vuokrattiin pakolaisten majoituskäyttöön Virossa ja Iso-Britanniassa sekä turvapaikanhakijoille Hollannissa.

Vaikka matkustajamäärät jatkavat elpymistä, on Tallinkin suunnitelmissa jatkaa ulosvuokrauksia lähitulevaisuudessa.

– Vuoden alussa olimme luottavaisia, että vuonna 2022 liiketoimintamme elpyisi nopeasti. Tämä luottamus tietysti rapistui nopeasti sodan sytyttyä Euroopassa 24.2.2022. Sotaa seurannut geopoliittinen ja taloudellinen shokki sai meidät ymmärtämään, että edessä on jälleen haastava vuosi, jossa tarvitaan luovia ratkaisuja, nopeita päätöksiä ja joustavuutta. Kriisin aikana olemme pystyneet tarjoamaan tukea useille eri valtioille Euroopassa vuokraamalla laivojamme majoituskäyttöön, mikä on myös auttanut meitä saamaan laivoillemme käyttöä,  Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene kommentoi.

– Olen edelleen toiveikas, että ydinliiketoimintamme jatkaa elpymistä koko vuoden 2023 ajan ja uskon, että olemme ottaneet oikeita askelia kohti sitä. Epäilemättä edessämme on haasteita myös tänä vuonna, mutta viimeiset kolme vuotta ovat olleet hyvin opettavaisia. Tiedän, mihin 4900 kollegaani pystyvät – yhdessä selviämme kaikesta, mitä vuosi 2023 tuokaan tullessaan, Nõgene lisää.

Vaula Aunola

 

Jaa artikkeli