UK P&I Club muuttaa Brexitiä pakoon Rotterdamiin

Brexit eli Britannian ero EU-jäsenyydestä on aiheuttanut finanssipalveluja tarjoavien yritysten joukkopaon Lontoon maineikkaasta Citystä mannermaalle. Tuoreimpana jäsenenä tähän tummaan joukkoon on liittynyt merivakuuttaja UK P&I Club, joka siirtää pääkonttorinsa Euroopan suurimpaan satamakaupunkiin Rotterdamiin.

Iso-Britannia on varustamoalalle erikoistuneiden herrasmiesklubien (protection and indemnity clubs) kautta aina hallinnut merivakuutusten kansainvälisiä miljardimarkkinoita. Nyt suunta näyttää muuttuneen, sillä p&i -klubien bisnekset sijaitsevat manner-Euroopassa eikä brittivakuuttajilla ole varaa jäädä yhteismarkkinoiden ulkopuolelle.
– Meidän liiketoimistamme noin 25 prosenttia sijaitsee EU-alueella, UK P&I Clubin toimitusjohtaja Andrew Taylor sanoo.
 
Ei pelkkä seinässä kiiltävä nimikyltti
 
Taylorin mukaan päätös pääkonttorin paikasta lankesi lopulta Rotterdamin eduksi, vaikka UK P&I -klubin edustajat ehtivät tutkia ja vertailla muitakin vaihtohtoja, Reuters kirjoittaa.
– Perustamme tytäryhtiön Hollantiin ja haemme viranomaisilta tarvittavia toimilupia. Eikä uusi pääkonttori jää pelkäksi pöytälaatikkofirmaksi tai messinkikilveksi jonkun talon seinään, vaan siellä työskentelee alusta alkaen 6-8 kokopäivätoimista henkilöä. Säästämme rahaa, koska Rotterdamin kustannustaso on reilusti alhaisempi kuin Lontoon, Taylor kuvailee prosessia.
Klubin edustajan mukaan Rotterdamin pääkonttorin henkilöstö palkataan ensin kohdemaasta, mutta myöhemmin UK P&I Club tarjoaa myös lontoolaisille mahdollisuutta muuttaa Hollantiin.
 
Kaikki jättävät City of Londonin


Maailmassa on nykyään 13 suurta p&i -klubia, joista kuusi sijaitsee Isossa-Britanniassa eli käytännössä Lontoossa. Brittiklubien markkinaosuus on noin puolet toimialalla, joka vakuuttaa jopa 90 prosenttia maailman valtameritonnistosta.
Kuudesta brittivakuuttajasta vain yksi eli Steamship Mutual on UK P&I Clubin tavoin valinnut Rotterdamin uudeksi kotikaupungikseen. Loput neljä on päättänyt sijoittua Irlantiin, Kyprokselle ja Luxemburgiin perustamiinsa toimistoihin.
Varustamoiden omistamat p&i -klubit ovat lähes kahden vuosisadan ajan kuuluneet olennaisena osana City of Londonin bisneskortteleiden katukuvaan. P&i -klubit tarjoavat varustamoille suojaa saastuttamisesta tai loukkaantumisista johtuvia korvauskanteita vastaan sekä maksavat omistajille korvauksia alusten vaurioituessa tai upotessa.


https://www.reuters.com/article/ship-insurer-uk-pi-club-opts-for-rotterd/ship-insurer-uk-pi-club-opts-for-rotterdam-as-hub-due-to-brexit-idUSL5N1UX32J

Jaa artikkeli