Tämä vuosi jää historiaan konttivarustamoiden fuusioiden, yrityskauppojen ja allianssien vuotena. Varustamot ovat jatkaneet suuria fuusioita kuluvana vuonna. Yhteenliittyneet varustamot hallitsevat 33 prosenttia maailman konttiliikenteestä ja niiden armadan arvo on 34 miljardia dollaria.
Tanskalainen varustamojätti Maersk on vahvistanut tiedot siitä, että se hankkii omistukseensa saksalaisen Hamburg Südin noin neljällä miljardilla dollarilla. Hamburg Südin tonniston arvo on noin 1,5 miljardia dollaria.
Hamburg Südin tuhti asema etelän ja pohjoisen välisillä reiteillä tukevoittaa tanskalaisten asemaa näilläkin markkinoilla. Fuusion toteumisajankohdaksi arvioidaan ensi vuoden loppua.
Liiton jälkeen varustamoilla on noin 15 prosentin siivu maailman konttiliikenteestä.
Kiinalaisjätit eivät halua kilpailla keskenään
Ahkeria ovat olleet kiinalaisetkin: maan hallitus hyväksyi Coscon ja China Shippingin yhteen liittymisen jo viime vuoden lopussa. Järjestelyllä tähdätään kiinalaisvarustamoiden kilpailukyvyn terävöittämiseen samalla kun halutaan varmistaa se, etteivät kiinalaiset kilpaile toistensa kanssa.
Coscon tilauslistalla tai jo käytössä on 29 ulcv:tä eli ultraisoa konttialusta ja neljä post-panamax alusta.
Kiinalaisessa omistuksessa seilaavan konttitonniston arvo asettuu 17,6 miljardiin dollariin.
Keskittyminen kiinnostaa myös ranskalaisia
Ranskalainen CMA CGM hankkii historiansa suurimmalla yrityskaupalla haltuunsa singaporelaisen NOL:n, jonka tunnetuin brändi on APL. Viime mainittu liittyy Ocean Alliancen jäseneksi. Fuusion jälkeen varustamoiden tonniston arvo on kolmanneksi suurin maailmassa.
Oceanin varustamot taasen hallitsevat 14 prosentin siivua maailman konttikuljetuksista eli liittouma on kakkosijalla heti Maerskin ja Mediterraneanin 2M -allianssin jälkeen.
Hampurilainen Hapag-Lloyd on saanut valmiiksi integraationsa chileläisen CSAV:n kanssa. Heinäkuussa Hapag ilmoitti myös Arabiemiirikuntien UASC:n kanssa tehdystä yritysostosta.
UASC:n hankinta laskee Hapagin tonniston keski-iän 7,8 vuoteen aiemmasta 8,7 vuodesta samalla kun varustamoiden tonnistosta tulee maailman neljänneksi arvokkain.
Koolla on merkitystä
Japanin kolme suurinta varustamoa eli MOL, NYK ja K Line (Nippon Yusen, Mitsui OSK ja Kawasaki Kisen Kaisha) ilmoittivat hiljattain keskittävänsä konttitoimintonsa yhteen yhtiöön. Varustamoiden muut toiminnot jatkavat itsenäisinä yhtiöinä.
Shoei Kisenin tonniston arvo on kolme miljardia dollaria eli yhtiö on konttialan kahdeksanneksi suurin.
Konsolidaatio osoittaa jälleen kerran sen, miten pyrkimyksillä suurempiin yksiköihin varmistetaan kaikkien yritysten kilpailukyky. Keskittyminen nostaa japanilaisvarustamot viidenneksi konttialalla.
Tiedot on kerännyt VesselsValuen johtava analyytikko William Bennett.