MURMANSK, RUSSIA - AUGUST 23, 2018: The Akademik Lomonosov, a barge containing two nuclear reactors, is pictured in Murmansk during its departure for Pevek, Chukotka Autonomous Area, on Russia's Arctic coast where it will function as a nuclear power station; built at St Petersburg's Baltic Shipyard, the Akademik Lomonosov was towed in 2018 from the Baltic Sea to an Atomflot base in Murmansk on Russia's Barents Sea coast to be loaded with nuclear fuel. Lev Fedoseyev/TASS (Photo by Lev FedoseyevTASS via Getty Images)
Rosatomin omistama ja operoima FNU Akademik Lomonosov on Venäjän ensimmäinen koekappale siirrettävistä ydinvoimayksiköistä. Sijoituspaikallaan Pevekissä kelluva atomimiilu korvaa ikääntyneen Bilibinon voimalan, joka puolestaan on maailman ainoa ikiroudan alueella toimiva kaupallinen ydinvoimala.
Akademik Lomonosov on varustettu kahdella KLT-40 -tyyppisellä, yhteensä 70 megawatin ydinreaktorilla. Noin 140 metriä pitkässä kelluvassa yksikössä työskentelee noin 70 ydinenergian asiantuntijaa, joiden vapaa-ajalle on tarjolla muun muassa punttisali, uima-allas ja baari. Pietarin telakan tekemän yksikön suunnitteluun ja rakennustöihin kului reilusti toistakymmentä vuotta.
Rosatomin arvioiden mukaan Akademik Lomonosov tuottaa riittävästi energiaa Tsuhotskin autonomisen piirin 100 000 asukkaan tarpeisiin. Itse Pevekissä asukkaita on vain 4 700, joten suurin osa ydinenergiasta käytetään alueella toimivissa kaivoksissa ja öljyteollisuuden offshore -porauslautoilla. Yksikkö pitää ladata uudelleen vasta 12 vuoden kuluttua.
Periaatteessa uppoamaton ydinvoimayksikkö
Pohjoiskalotilla toimivat ympäristöjärjestöt ovat alusta asti pitäneet hanketta uhkapelinä. Greenpeace on antanut Akademik Lomonosoville lisänimen ”Kelluva Titanic.” Norjalainen Bellona on vastustanut hanketta sen alusta lähtien ja esittänyt huolensa muun muassa siitä, miten yksikkö selviytyy tsunamista tai muista luonnonkatastrofeista.
Rosatom on puolestaan sanonut, että yksikkö on ”periaatteessa uppoamaton” ja että se kestää jäävuorten ja jopa seitsemän metriä korkeiden aaltojen iskut.
Hankkeen alusta eli vuodesta 2006 lähtien Venäjä on mainostanut kelluvia ydinvoimaloita syrjäisten alueiden energiatarpeiden nopeiksi ratkaisuiksi. Vuonna 2018 Rosatom tiettävästi tarjosi kelluvaa voimalaa Sudaniin, mutta kauppoja ei ole syntynyt.
Eräs tekijä on varmasti yksikön hinta, The Maritime-Executive kirjoittaa. Länsimaisten arvioiden mukaan laitoksen rakentaminen, sen hinaus Tsukotkaan ja ankkurointi paikoilleen maksaa noin 480 miljoonaa dollaria. Rosatom ei ole vahvistanut Akademik Lomonosovin lopullista hintalappua.