Viking Line ennustaa positiivista tulosta tälle vuodelle – suunnitteilla 50 miljoonan euron arvoinen osakeanti

Konsernin liikevaihto on kasvanut 9,6 prosenttia viime vuoden vertailujaksosta.

Yhtiön uusi lippulaiva Viking Glory aloittaa liikennöinnin vuoden 2022 alussa Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-reitillä.

Viking Line kertoo tulostiedotteessaan näkymien toimintavuodelle 2021 pysyneen samana kuin kesäkuussa julkaistussa puolivuotiskatsauksessa, mikä merkitsee positiivista liiketulosta vuodelle 2021.

Konsernin liikevaihto kasvoi tammi-syyskuussa 2021 9,6 prosenttia vuodentakaisesta ja oli 169,0 miljoonaa euroa (154,2 milj. euroa 1.1.–30.9.2020). Liiketulos oli 30,5 miljoonaa euroa (-35,2 milj. euroa).

Matkustajatoiminnan tuotot kasvoivat 11,7 prosenttia ja olivat 137,6 miljoonaa euroa (123,2 milj. euroa), samalla kun rahtitoiminnan tuotot olivat 29,9 miljoonaa euroa (29,7 milj. euroa). Myyntikate oli 128,6 miljoonaa euroa (114,9 milj. euroa). Käyttökulut vähenivät 14,0 prosenttia 127,9 miljoonaan euroon (148,7 milj. euroa).

Vuoden kolmannen neljänneksen liikevaihto oli 97,5 miljoonaa euroa (56,6 milj. euroa) ja liiketulos oli 26,0 miljoonaa euroa (-7,8 milj. euroa).

– Konsernin kolmannen neljänneksen tulos ylitti odotukset. Liiketoimintaan ovat yhä vaikuttaneet matkustajamäärät, jotka ovat selvästi pienemmät kuin ennen pandemiaa, ja siksi olemme edelleen keskittyneet käyttökuluihin. Tehokkuus on parantunut niin tuloja kuin kustannuksia tarkastellessa. Kolmannen vuosineljänneksen tulosta voidaan näin ollen olosuhteet huomioiden pitää ilahduttavana, toimitusjohtaja Jan Hanses kommentoi tulosta.

Hansenin mukaan koronapandemian vaikutukset ovat vähitellen lähenemässä loppua.

– Kysynnän kasvu, joka alkoi jo kesäkuussa, vahvistui kolmannella neljänneksellä. Matkustajamäärät pysyivät huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin toimintavuonna 2019, mutta kehitys oli odotettua parempi.

Mariella myytiin Corsica Ferries -yhtiölle vuoden toisen neljänneksen aikana.

– Myynnin tulosvaikutus on 13,1 miljoonaa euroa.

Vuoden kolmannen neljänneksen aikana saatiin päätökseen myös Turun matkustajaterminaalin lunastus.

– Turku on tulevaisuudessakin erittäin tärkeä satama nykyaikaisimmille aluksillemme. Terminaalin lunastus toteutettiin sopimuksenmukaisesti, ja sen tulosvaikutus oli 10,7 miljoonaa euroa.

Suunnitteilla osakeanti

Tukeakseen Viking Linen kannattavan kasvun strategian toteutusta koronapandemian jälkeisessä ympäristössä yhtiön hallitus on päättänyt valmistella osakeantia, jossa osakkeenomistajilla on etuosto-oikeus, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Suunnitellulla osakeannilla Viking Line pyrkii keräämään noin 50 miljoonaa euron bruttotulot.

Yhtiö kutsuu koolle ylimääräisen yhtiökokouksen 22. marraskuuta 2021. Osakeanti on tarkoitus toteuttaa viimeistään ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

– Ryhmä Viking Linen suurimpia osakkeenomistajia mukaan lukien Maelir AB, Ångfartygs Ab Alfa, Rederi Ab Hildegaard, Ben Lundqvist, Nils-Erik Eklund, Marie-Louise Sviberg, Dick Lundqvist, Stefan Lundqvist ja Gert Sviberg, jotka yhdessä omistavat yli 50 prosenttia yhtiön kaikista osakkeista ja äänistä, ovat kukin peruuttamattomasti sitoutuneet äänestämään hallituksen esityksen puolesta ja tietyillä edellytyksillä merkitsemään osakeannin osakkeita niiden merkintäoikeuksien nojalla, jotka heille annetaan. Osuus vastaa yhteensä noin 54 prosenttia tarjolla olevista osakkeista.

teksti: Vaula Aunola

Lähde: Viking Line Toimintakatsaus tammikuu-syyskuu 2021

AVAA ISO KUVA

Jaa artikkeli
millog