09.09.2022

Merituulivoiman mahdollisuudet esillä korkean tason seminaarissa

Poliittisten päättäjien ja meriklusterin välistä dialogia edistetään merituulivoiman mahdollisuuksien ja kilpailukyvyn edistämiseksi.

Kuvituskuva: Depositphotos

Suomi hakee nyt kuumeisesti uusia tapoja tuottaa päästötöntä energiaa. Yksi keskeisistä ratkaisuista on tuulivoima, ja Suomeen onkin rakenteilla ja suunnitteilla huomattava määrä maalle rakennettavia tuulipuistoja. Merellä toimivista tuulipuistoista sen sijaan on Suomessa puhuttu toistaiseksi vähemmän – siitä huolimatta, että merituulivoimassa on valtava hyödyntämätön potentiaali ja kiistattomia etuja muihin energiamuotoihin verrattuna.

Asiaa pyritään nyt korjaamaan 15.9. järjestettävässä seminaarissa, jonka otsikkona on Opportunities and Competitiveness on Offshore Wind Business Environment in Finland. Seminaarin tavoitteena on edistää dialogia meriklusterin yritysten, alan asiantuntijoiden sekä päätöksiä tekevien poliitikkojen ja virkamiesten välillä. Seminaarin järjestää merituulivoimaa edistävä yritysekosysteemi Team Renewable Arctic Finland.

Seminaariin osallistuu joukko eturivin poliitikkoja ja virkamiehiä. Tilaisuuden tervetuliaissanat lausuu elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ja Brysselin terveiset tilaisuuteen tuo europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok). Suomen energiapolitiikasta puhuu puolestaan kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan jäsen Janne Sankelo (kok).

Virkamieskuntaa edustavat esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen, TEM:in erityisasiantuntija Outi Vilén sekä ympäristöministeriön kehittämisjohtaja Juho Korpi.

Energia kiinnostaa nyt kaikkia

Seminaarissa käsitellään merituulivoimamarkkinan nykytilaa käytännön yritysesimerkkien kautta. Suomalaisten yritysten ja alueellisten toimijoiden lisäksi Tanskan energiaviraston asiantuntija Simon Maul Hansen esittelee Tanskan menestystarinaa vihreiden työpaikkojen luomisessa tuulivoiman avulla.

Nykytilan pohjalta pyritään myös luomaan kuvaa tulevaisuudesta sekä merituulivoiman roolista energiasiirtymän toteutuksessa. Keskustelujen pääaiheena on se, miten merialueiden vastuullinen käyttö voi edistää suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Aiheeseen liittyy myös Energiateollisuus ry:n Jari Kostaman puheenvuoro Suomen energiajärjestelmän tulevaisuudesta.

– Energia on nyt kuuma aihe ja kiinnostaa kaikkia, mutta siitä huolimatta merituulivoimasta ja sen mahdollisuuksista puhutaan liian vähän, TRAF:ia hallinnoivan Gaia Consultingin asiantuntija Ulla Värre sanoo.

– Korkean tason seminaari on hyvä tapa päivittää kaikkien tietoja. Ennen kaikkea toivon, että tilaisuus avaa keskustelua yritysten ja poliittisten päättäjien välillä ja auttaa siten löytämään keinoja merituulivoiman mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Olemme haastaneet puhujia pohtimaan, millaisen tavoitteen he asettaisivat merituulivoimalle Suomessa. Toivottavasti saamme aikaan rakentavaa keskustelua ja konkreettisia aloitteita.

Jaa artikkeli
millog