Call the Agent älykkään ja turvallisen sataman ratkaisuja etsimässä

Agenttien, meklareiden ja laivanselvittäjien oma syystapahtuma Call the Agent October Summit kokosi yhteen laajalti alan toimijoita ja yhteistyökumppaneita. Päivän ohjelmaan osallistui lähes 130 henkilöä.

Tapahtuman avasi Suomen Laivameklariliiton puheenjohtaja Jouni Ahrela.

Call the Agent October Summit järjestettiin 3.10. Helsingissä Clarion hotellin messusiivessä.  Tänä vuonna jo toisen kerran järjestetty tapahtuma keräsi yleisöä täyden salin verran.

Tapahtuman teemana oli Älykäs ja turvallinen satama:

Itämeren alueella merenkulun hätätilanteisiin varautumista, koordinointia ja yhteistyötä edistävä ResQU2-hanke tuo yhteen pelastusviranomaiset, satamat ja muut toimijat. Mukana on 10 kumppania kahdeksasta maasta. Hanke jatkuu vuoden 2020 syksyyn.

Finnpilot julkisti tapahtumassa Finnpilot Traffic Info -verkkopalvelun, jossa näkyvät luotsattavien ja ei-luotsattavien alusten aikataulutiedot. Palvelun tavoitteena on edistää meriliikenteen tilannekuvaa. Finnpilot Traffic Info löytyy osoitteesta www.pilotonline.fi.

Meriliikenteen ilmoitusmenettely muuttuu, kun EMSWe eli eurooppalainen merenkulkualan yhdennetty palveluympäristö tulee käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Suomessa tämä tarkoittaa Portnet-järjestelmän uudistamista. Uudistusta tekevät LVM, Traficom ja Tulli.

Päivän moderaattorina toimi Turun yliopiston toimitusketjujen johtamisen professori Lauri Ojala.

Merikartoilla ja vesiliikenteen väylillä otetaan käyttöön yksi yhtenäinen N2000- korkeusjärjestelmään sidottu syvyystasoreferenssi. Merikartat ja vesiväylätiedot uusitaan vuosien 2020-2026 aikana. Tavoitteena on jakaa reaaliaikainen tieto syvyydestä. Projektista vastaa Traficom.

Euroopan laajuisten TEN-T liikenneverkkoja tuetaan monen eri rahoituskanavan kautta. Satamien osalta rahoitushaku on alkamassa lokakuussa. Lisää tietoa rahoituksesta mm. Väylän-sivuilla.

Aikatieto-projektia fasilitoi Katariina Kalatie Traficomista.

Wärtsilän Portify/Just in Time -hankkeessa pyritään hallitsemaan meriliikenteen ruuhkautumista, hyödyntämään digitalisaatiota ja vähentämään meriliikenteen päästöjä. Yhteistyötä on tehty mm. Hampurin ja Singaporen satamien kanssa. Suomessa alusten lähtöaikatiedon jakamista pyritään edistämään satamatoimijoiden yhteistyön avulla Traficomin vetämässä Aikatieto-projektissa.

Anders Berg, Project Leader, Swedish Maritime Administration, kertoi EfficientFlow yhteistyöstä.

EfficientFlow on Rauman ja Gävlen satamien yhteistyöprojekti, jossa halutaan edistää sataman ja aluksen kommunikaatiota ja tiedonjakoa. Lisää tietoa hankkeesta.

Oulun Satama soveltaa omassa toiminnassaan erilaisia älykkään sataman ratkaisuja. Tavoitteena on luoda digitaalinen tilannekuva sataman toiminnasta.

Ohjelman lopuksi käytiin paneelissa vilkasta keskustelua älykkään sataman rakentamisesta.

Alkusysäys keskustelulle saatiin antamalla arvosanoja sataman älylle ja turvallisuudelle. Panelissa olivat mukana vasemmalta Petri Kyllästinen (MetsäGroup), Karno Tenovuo (Awake.AI), Tomi Rautio (Steveco), Mira Juola (Oulu Port) ja Jukka Merenluoto (OneSea).

Call the Agent -tapahtumaa tukivat ResQU2, Steveco, Finnpilot, Alfons Håkans, Helsingin Satama ja Awake.AI

Tapahtuman järjestäjä, Suomen Laivameklariliitto – Shipbrokers Finland on toimialajärjestö, joka edustaa Suomessa toimivia laivanselvitys-, rahtaus- ja linjaliikenneyrityksiä. Liitto edistää jäsenyritystensä ja ulkomaankaupan merikuljetusten toimintaedellytyksiä. Järjestö on perustettu vuonna 1920 ja viettää ensi vuonna siis 100-vuotisjuhlaa.

Lopuksi ilmaan heitettiin kysymys: ”Olimmeko päivän teeman mukaisesti tullet älykkäämmiksi? 

Teksti. Sari Turkkila

Jaa artikkeli