Dubrovnik sallii vain kaksi risteilyalusta päivässä

Kroatialainen Dubrovnikin kaupunki aikoo ensi vuoden alusta lähtien päästää satamaansa vain kaksi risteilyalusta ja enimmillään 5 000 vierasta päivässä. Kaupunginisät ovat säikähtäneet Unescon uhkausta poistaa Dubrovnikin vanhakaupunki YK:n maailmanperintökohteiden listalta, ellei matkailijoiden määriä suitsita.

Adrianmeren rannalla sijaitseva Dubrovnik on vaurastunut turistivirroista, joita on tulvinut kaupunkiin varsinkin Kroatian itsenäistyminen jälkeen. Pormestari Mato Frankovic ilmoitti kuitenkin viime viikolla, että liika on liikaa.
 
– Kaupunki rajoittaa vuoden alusta lähtien risteilyalusten määrän vain kahteen laivaan päivässä. Samalla risteilyvieraita päästetään kaupunkiin ainoastaan viisi tuhatta turistia kerrallaan, Frankovic sanoo.
 
Hittisarja teki Dubrovnikista turistirysän
 
Dubrovnikin johto on yrittänyt yhdessä risteilyvarustamoiden etujärjestö CLIA:n (Cruise Lines International Association) kanssa löytää ratkaisuja turistien virroista johtuviin ongelmiin, The Maritime-Executive kirjoittaa.
 
– Olemme työstäneet yhdessä CLIA:n kanssa esimerkiksi risteilyjen aikatauluja tehokkaammiksi samalla kun kävelyreittien tarjontaa kaupungin vanhassa osassa on lisätty, pormestari sanoo.
 
Maisemiensa ja historiallisen perintönsä ohella Dubrovnik on saanut runsaasti julkisuutta kaupungin roolista tv-hittisarja The Game of Thronesin kuvauspaikkana. Menestyssarjan kuvaukset alkoivat vuonna 2011 ja heti sen jälkeen ihmiset kaikkialla alkoivat kiinnostua Kroatian maisemista. Ja nyt niin tekee myös YK:n alainen opetus-, tutkimus- ja kulttuurijärjestö Unesco, jonka mielestä turistivyörylle on pantava stoppi.
 
Risteilyvierailut huolestuttavat myös Adrianmeren rannalla sijaitsevan Venetsian asukkaita. Kaupunkilaiset pelkäävät jättialusten aaltojen entisestään rapauttavan muutenkin mereen uppoavan kaupungin perustoja.
 
Jaa artikkeli