Fintoil rakentaa mäntyöljyn tislaamolaitoksen Haminan satamaan

Fintoil valitsi HaminaKotka sataman sijoittautumispaikakseen, yritykset ovat sopineet, että Fintoil rakentaa mäntyöljyn tislaamolaitoksen Haminan nestesatamaan. Tislaamon kapasiteetti on yhteensä 200 000 tonnia vuodessa ja suuri osa tuotteista menee biodieselin tuotantoon. Fintoil investoi tehtaaseen yli sata miljoonaa euroa. Tehtaan valmistuessa Fintoilista tulee maailman neljänneksi suurin raakamäntyöljyn jalostaja.

Mäntyöljyä syntyy havusellun valmistuksen yhteydessä. Se on havupuun luonnollinen pihka-ainesosa, joka erotetaan puun selluloosasta keiton yhteydessä. Mäntyöljyllä ja siitä erotettavilla tuotteilla on alhainen hiilijalanjälki.
Noin 1,5 vuotta jatkuneet erittäin rakentavahenkiset neuvottelut päättyivät lopulta hienoon lopputulokseen ja sijoittautumissopimukseen. Aiesopimus Fintoilin ja HaminaKotka Satama Oy:n välillä allekirjoitettiin viime heinäkuussa.

Tislaamon kapasiteetti on yhteensä 200 000 tonnia vuodessa ja suuri osa tuotteista menee biodieselin tuotantoon.
Tuotantoon liittyvät raaka-ainekuljetukset ja valmistuotteet lisäävät HaminaKotka sataman liikennettä Haminassa. Vientilaivaukset suuntautuvat pääasiassa Eurooppaan, USA:han ja Aasiaan.
Mäntyöljytislaamo jalostaa selluteollisuuden sivuvirtoja ja on juuri sellaista satamasidonnaista teollisuustoimintaa, jota HaminaKotka Satama Oy tavoittelee. Se on investointina huomattava, sopii erinomaisesti Haminan nestesataman ympäristöön ja työllistää merkittävästi paikallisia ihmisiä ja yrityksiä sanoo HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski.

HaminaKotkan Satama valikoitui laitoksen sijoituspaikaksi pitkän, mutta loppujen lopuksi helpon harkinnan jälkeen. HaminaKotkan Satama on kaikilta kanteilta optimaalinen sijoituspaikka – logistisesti ihanteellinen sekä ovi oivalliseen infraan ja ekosysteemiin. Bonusta on annettava myös sataman asiantuntevalle henkilöstölle, joka on tehnyt sijoittautumisestamme helppoa, toteaa Fintoilin toimitusjohtaja Jukka Ravaska.

Jaa artikkeli