Havannan risteilyalusten terminaali kasvaa kolminkertaiseksi

Edes presidentti Donald Trumpin Kuuban-vastainen politiikka ei ole vesittänyt hänen maanmiestensä matkustusintoa kommunistisaarelle. Vastineeksi Kuuba aikoo laajentaa Havannan sataman risteilyterminaalin kolminkertaiseksi vuoteen 2024 mennessä, ja nimenomaan yhdysvaltalaisia risteilyvieraita varten.

Havannan keskustan välittömässä tuntumassa sijaitsevaan matkustajasatamaan rakennetaan neljä uutta laituripaikkaa risteilyaluksille. Laajennuksen jälkeen paikkoja on yhtä aikaa kuudelle alukselle. Risteilyterminaalia operoi turkkilainen, Lontoossa listattu pörssiyhtiö Global Ports Holding Plc.

Viime vuonna Havannassa kävi noin 328 000 risteilyvierasta ja määrä kasvoi peräti 156 prosenttia vuodesta 2016, jolloin Trumpin edeltäjä Barack Obama lievensi matkustussääntöjä. Tänä vuonna Havanna tavoittelee noin puolta miljoonaa risteilyvierasta eli suurin piirtein samaa määrää kuin Tallinna.

Havannan sataman pitkän sihdin suunnitelmat ovat vieläkin kunnianahimoisemmat. Bloombergin haastattelema Global Portsin toimitusjohtaja Emre Sayin sanoo, että yhdessä Kuuban muiden satamien kanssa tavoitteena on jopa 1-2 miljoonaa matkustajaa vuodessa, etenkin jos Havannasta kyetään kehittämään matkustajien vaihtosatama.

Karibian meren risteilymarkkina on maailman suurin ja alueella käy vuosittain noin 9,6 miljoonaa laivamatkailijaa.

Jenkkivarustamot eivät presidentin puheista hätkähdä

Myös isot amerikkalaiset risteilyvarustamot ovat toipuneet nopeasti Trumpin aikeista tiukentaa jenkkien matkustussääntöjä Kuubaan. Pikemminkin Trumpin kiellot sijoittaa hotellien ja ravintoloiden rakentamiseen Karibian saarella on pelannut juuri risteilyvarustamoiden pussiin.

Kaikki suuret amerikkalaisvarustamot, kuten Carnival Corporation, Norwegian Cruise Lines ja Royal Caribbean Cruises ovat lisänneet Kuuban vuorojaan Trumpin puheista huolimatta.

Maailman suurin risteilyvarustamo Carnival avasi Kuuban bisneksensä vuonna 2016 yhdellä aluksella, Miamista Havannaan seilanneella m/s Adonialla. Tänä vuonna Carnivalilla on Kuubaan viidellä laivalla kaikkiaan 23 vuoroa. Aluksista suurin, m/s Carnival Sunshine kuljettaa kerralla 3 000 risteilyvierasta, joille järjestetään retkiä arkkitehtuuriin tutustumisesta salsakursseihin ja rantabailuihin.

Havannan risteilyterminaali on Global Portsin ensimmäinen satamahanke Amerikoissa. Yhtiö on maailman suurin itsenäinen risteilybisnekseen keskittynyt terminaalioperaattori. Toimitusjohtaja Sayinin mukaan yhtiö etsii uusia satamakohteita myös muualla Karibian alueella.

Turkkilaisyhtiö operoi tällä hetkellä 14 risteilyterminaalia, joista 11 sijaitsee Välimerellä. Näiden lisäksi yhtiö toimii Atlantin rannalla Lissabonin satamassa, Kanariansaarilla ja Singaporessa, jossa kohteena ovat Kaakkois-Aasian risteilyvieraat.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-23/havana-cruise-terminal-to-triple-in-size-as-cuba-chases-tourists

Jaa artikkeli