Helsingin Satama odottaa viime kesänkin peittoavaa risteilyrumbaa

Kesän risteilykausi pärähti Helsingissä täyteen käyntiin vapun aattona, jolloin MSC-varustamon m/s Meraviglia kiinnittyi Hernesaaren uuteen laituriin. Tänä kesänä Helsingin Satama odottaa noin 300 laivavierailua ja peräti 540 000 risteilyvierasta.

Viime kesänä Helsingissä vieraili muun muassa Celebrityn komea Eclipse. Kuva: Kari Martiala
– Alkanut risteilyrumba näyttää hyvältä. Meillä on takana jo monta toinen toistaan vilkkaampaa vuotta, ja tästä näyttää tulevan taas uusi ennätyskesä. Näin kauden alussa olemme asettaneet matkustajaodotukset 540 000 risteilyvieraaseen. Aluskäyntejä on tulossa kolmisen sataa eli hiukan enemmän kuin viime vuonna, Helsingin Sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen kertoo.
Helsingissä risteilykausi ulottuu huhtikuun lopusta lokakuun alkuun. Vilkkain sesonkiaika on ymmärrettävästi heinä-elokuussa.
Risteilyvieraat jättävät myös pääkaupunkiin paljon rahaa. Kaupunki on osallistunut joka kolmas vuosi tehtäviin tutkimuksiin risteilybisnesten talousvaikutuksista Itämeren eri kaupungeissa.
– Tuorein tutkimus on vuodelta 2017 ja sen mukaan jokainen risteilyvieras jättää kaupunkiin keskimäärin 65 euroa. Suosikkikohde on edelleen Temppeliaukion kirkko, jonka lisäksi kauppatori ja Sibelius-monumentti vetävät paljon vieraita, Helsinki Marketingin Jenny Taipale kertoo.
 
LHD-laituri tekee vierailuista sujuvampia

Tänä kesänä Helsingin risteilybisneksiä tehostaa Hernesaaren uusi LHD-laituri, joka kykenee vastaanottamaan jopa 360 metriä pitkiä aluksia. Kaikki 215-metriset ja sitä suuremmat alukset sekä yli 90 prosenttia kaikista Helsingin risteilymatkustajista käyttävät Hernesaaren satamaa.

Laituriuudistus tarjoaa Helsingille tilaisuuden kehittää risteilypalveluitaan ja jatkoyhteyksiä, joiden avulla matkailijoiden kokemus paranee entisestään. Lyhenne LHD tulee muuten sanoista Länsisatama, Hernesaari ja D-laituri, jos joku ihmettelee.

Sveitsiläisvarustamo MSC:n Meraviglia on toki aiemminkin vieraillut Helsingissä, mutta se sai 30. huhtikuuta kunnian olla ensimmäinen Hernesaaren uuteen laituriin kiinnittynyt alus.

Ennätykset on tehty rikottaviksi

Viime kesänä Helsingissä vieraili lähes 520 000 risteilymatkailijaa ja satamassa kävi kaikkiaan 285 kansainvälistä risteilyalusta. Noin puolet kaikista risteilyvieraista oli saksalaisia (25 prosenttia) ja yhdysvaltalaisia (24 prosenttia).

Vuonna 2017 Helsingissä kävi yhteensä 266 alusta ja 478 000 matkailijaa. Vuonna 2016 risteilymatkustajien määrä oli 409 000 ja sitä edeltävänä vuonna 436 500 risteilyvierasta.

Risteilybisnesten kasvuun uskoo myös alan etujärjestö Cruise Baltic, joka odottaa tänä kesänä Itämeren satamiin peräti 5,8 miljoonaa kansainvälistä risteilyvierasta. Itämeren vilkkain risteilysatama on Kööpenhamina ja seuraaviksi sijoittuvat Rostock, Pietari, Tallinna ja Tukholma.
Viime vuonna suurten risteilyalusten käyntimäärät kasvoivat eniten Tallinnan satamassa, jossa ne nousivat yhdeksän prosenttia edellisvuodesta. Helsingissä aluskäyntien kasvu oli 7,1 prosenttia ja Pietarissa 6,6 prosenttia, Cruise Balticin tilastoista ilmenee.
Jaa artikkeli