Isot varustamot peruvat risteilyjä – laineet lyövät Itämerellä asti

Norwegian ja Royal Caribbean ovat liittyneet Carnivalin joukkoon ja peruneet ison osan kesän risteilyistään. Seuraukset tuntuvat Itämerellä asti, onhan Helsingin Satama monena vuonna ollut maailman vilkkain matkustajasatama, jossa myös risteilyaluksia on vieraillut ahkerasti. Helsingissä elätellään toiveita risteilyjen jatkumisesta elokuussa.

Celebrity Eclipse Helsingin satamassa.

Suurimmat risteilyvarustamot pidensivät viime viikolla laivaristeilyjen pannaansa. Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH) ei jatka laivamatkailua ainakaan ennen heinäkuun viimeistä päivää. Royal Caribbean International (RCI) antoi samanlaisen nootin, jossa se ei avaa risteilykautta ennen elokuun 1. päivää. Joissakin kohteissa matkat voivat jatkua vasta myöhemmin syksyllä.

NCLH on Norwegian Cruise Linen, Oceania Cruisesin ja Regent Seven Seas Cruisesin varustamobrändien emoyhtiö. RCI:n leiriin puolestaan kuuluvat Royal Caribbean Cruise Linesin ohella Celebrity Cruises ja Silversea Cruises.

Varustamojen johtajat ovat ymmärrettävästi varsin vaitonaisia siitä, milloin bisnekset voivat jatkua. Royal Caribbeanin johto sanoi osavuositilaisuudessa viime viikolla, että asioista pitää päättää yhdessä satamien ja eri maiden viranomaisten kanssa, jotta bisneksiä voidaan jatkaa kaikille osapuolille turvallisesti ja ilman tautiriskejä.

Koronakriisiä verrataan 9/11 -terrori-iskuihin

RCI:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Richard Fain vertaa koronakriisiä vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terroritekoihin, joiden jälkeen risteilybisneskään ei enää ollut entisensä. Johtaja Michael Bayley puolestaan sanoo, että tilanteet vaihtelevat maittain ja alueittain. Bayleyn mukaan Kiinassa tai Euroopassa saatetaan päästä risteilemään aiemmin kuin Yhdysvalloissa ja muissa maissa, joissa koronatilanne on eri vaiheessa.

Myös Disney Cruise Line sekä Holland America Line ja Princess Cruises ovat peruneet suuren osan tämän kesän risteilyistään, The Maritime Executive kirjoittaa.

Suuret kansainväliset pelurit ovat yhtä mieltä siitä, että risteilybisnes pääsee käyntiin eri markkinoilla eri tahtiin ja vain osa tonnistosta kerrallaan. Lentoliikenteen jatkumisella on aivan olennainen merkitys laivaristeilyille. Kuten Royal Caribbeanin johtajat sanovat, varustamo saattaa aloittaa toiminnot uudelleen ”automarkkinoilla” eli sellaisilla risteilyreiteillä, joissa matkustajat pääsevät satamiin omilla autoillaan.

Carnival Cruise Line on aiemmin sanonut yrittävänsä aloittaa Karibian risteilyt Teksasin ja Floridan satamista, mutta tarkkoja aikatauluja varustamolla ei vielä ole.

Helsingin risteilykesä lähes ohi ennen alkamistaan

Helsingin Satama on vuosien aikana panostanut runsaasti uusien terminaalien ja laitureiden rakentamiseen yhä kasvavaa kansainvälistä risteilyliikennettä varten. Helsingin Satama on monena vuonna ollut maailman vilkkain matkustajasatama, jossa melkein 12 miljoonan matkustajan määrästä nelisensataa tuhatta on ollut risteilyvieraita.

Helsingin risteilykesä on tyypillisesti alkanut huhtikuun lopussa ja jatkunut lokakuun alkuun. Tämä kesä näyttää murheelliselta, kun kaikki amerikkalaisvarustamot ovat käytännössä peruneet käyntinsä elokuulle saakka.

Sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen sanoo, että risteilyjen toivotaan jatkuvan elokuussa.

– Tästä on tiettyjä merkkejä saksalaisvarustamoilta, jotka saattavat jatkaa matkojaan ennen amerikkalaisia. Kaikki riippuu tietenkin eri maiden matkustusrajoituksista ja niiden purkamisesta. Tällä tietoa odotamme Suomen hallitukselta uusia matkustajaliikenteen ohjeita heinäkuun puolivälin tienoilla, Hietanen sanoo.

Työmatkaliikenne sujuu Helsingin ja Tallinnan välillä niin, että matkustajien on osoitettava rajan valvojille matkansa tarkoitus.

Jaa artikkeli