Konecranesin satamaratkaisu-tilaukset kasvoivat reippaasti

Nostolaitevalmistaja punnersi tulostaan ylöspäin ja kasvatti tilauksiaan toisella neljänneksellä. Maailmantalouden epävarmuus on kuitenkin heijastunut asiakkaiden investointipäätöksiin.

Konecranesin Satamaratkaisut-liiketoiminta-alueen saadut tilaukset kasvoivat 32,1 prosenttia viime vuoden huhti-kesäkuusta vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna. Kuva: Konecranes

Konecranesin liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 794,0 miljoonaan euroon eli 2,8 prosenttia vuodentakaisesta 772,2 miljoonasta. Markkinoilla oli kuitenkin odotettu myynnin kasvaneen 836 miljoonaan euroon.

Yhtiön mukaan liikevaihto kasvoi kaikissa segmenteissä: Kunnossapidossa 5,3 prosenttia, Teollisuuslaitteissa 2,9 prosenttia ja Satamaratkaisuissa 1,8 prosenttia. Teollisuuslaitteiden ulkoinen liikevaihto kasvoi 1,8 prosenttia.

Oikaistu liikevoitto oli kasvanut komeat 21 prosenttia eli vuodentakaisesta 50,5 miljoonasta nyt 60,9 miljoonaan euroon.

Tilauksia ropisi

Konecranesin saadut tilaukset nousivat toisella neljänneksellä 822,7 miljoonaan euroon. Tämä oli kahdeksan prosenttia vuodentakaista parempi suoritus.  Tilauskasvu oli erityisen vahvaa Satamaratkaisut-segmentissä. Kasvua oli tasaisesti kaikilla maantieteellisillä alueilla.

Konecranesin tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa ennätykselliset 1 967,8 miljoonaa euroa eli 19,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Lähde: Konecranes H1/2019

Avaa iso kuva

– Satamaratkaisut-liiketoiminta-alueen saadut tilaukset kasvoivat 32,1 prosenttia vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna. Kunnossapito-liiketoiminta-alueen saadut tilaukset laskivat 3,4 prosenttia vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna. Teollisuuslaitteetliiketoiminta-alueen saadut tilaukset laskivat 3,9 prosenttia vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna. Teollisuuslaitteet-liiketoiminta-alueen saadut ulkoiset tilaukset laskivat 3,4 prosenttia vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna komponenttien maailmanlaajuisen tilausmäärän laskun takia, tulosraportissa kerrotaan.

 

Heikkenevä suhdanne vaikuttaa

Konecranes näkee teollisuusasiakkaiden keskuudessa merkkejä kysynnän heikkenemisestä Euroopassa, erityisesti Saksassa. Kysyntä on vakaata ja terveellä tasolla Pohjois-Amerikassa, kun taas Aasian ja Tyynenmeren alueella kysyntä jatkuu vakaana.

Maailmanlaajuinen konttiliikenne jatkuu hyvällä tasolla ja konttien käsittelyyn liittyvien tilausten näkymät ovat yleisesti vakaat. Silti joidenkin satama-asiakkaiden lyhyen aikavälin päätöksenteossa näkyy merkkejä epäröinnistä.

Toimitusjohtaja Panu Routilan mukaan Konecranesin katteiden parannustahti jatkuu, mutta hidastuu viime vuosien tasosta.

– Ensinnäkin siitä huolimatta, että sekä Wetterissä että Vernouillet’ssa on päästy sopimukseen, käynnissä olevat vähennykset vaikuttavat todennäköisesti tuotantoomme ja kannattavuuteemme vuoden loppuun asti. Tämä rasittaa myyntiämme ja kannattavuuttamme pääasiassa Teollisuuslaitteet-liiketoiminta-alueella, mutta myös Kunnossapito-liiketoiminta-alueella.

 

Lähde: Konecranes H1/2019

Avaa iso kuva

– Toiseksi maailmanlaajuisessa makrotaloudessa näkyi merkkejä heikkenemisestä toisen neljänneksen edetessä. Teollisuuden heikkenevät PMI:t ja jatkuva maailmantalouden epävarmuus alkoivat vaikuttaa asiakkaidemme investointihalukkuuteen erityisesti Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan (EMEA) alueella – ja etenkin Saksassa. Tämä vaikuttaa sekä kiinteiden ja muuttuvien kulujen väliseen suhteeseen, että myyntimixiin pääasiassa Teollisuuslaitteet-liiketoiminta-alueella, Routila ennakoi.

– Satamaratkaisut-liiketoiminta-alueella tilausnäkymät pysyvät vakaina huolimatta joidenkin asiakkaidemme epäröinnistä lyhyen aikavälin päätöksenteossa. Toisella neljänneksellä Satamaratkaisut-liiketoiminta-alueen saatujen tilausten kasvu oli yli 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna useiden tuoteryhmien hyvän tilauskertymän ansiosta, toimitusjohtaja kertoi.

Teksti: Nina Broström

 

 

 

Jaa artikkeli