Konecranesin satamaratkaisut saivat ennätysmäärän tilauksia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Konecranesin satamaratkaisut sai ennätykselliset 404,7 miljoonan euron tilaukset.

DP World Antwerp Gateway tilasi automaattisten pinoamisnostureiden kaluston Konecranesilta Kuva: Konecranes

Konecranesin neljännen vuosineljänneksen saadut tilaukset kasvoivat 11,4 prosenttia edellisvuodesta vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna. Tilaukset lisääntyivät kaikilla kolmella liiketoiminta-alueella edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Satamaratkaisut sai ennätykselliset 404,7 miljoonan euron tilaukset. Tilauksien arvo oli yhteensä 843,3 miljoonaa euroa.

– Vaikka COVID-19-pandemiaan liittyvä markkinoiden epävarmuus ja epävakaus eivät ole päättyneet, yleinen markkinatilanne parani neljännellä vuosineljänneksellä kahteen edelliseen neljännekseen verrattuna, ja osa satama-asiakkaistamme päätti edetä tilaustensa kanssa, toimitusjohtaja Rob Smith kommentoi tulosta tilinpäätöstiedotteessa.

– Neljännellä vuosineljänneksellä liikevaihtomme parani 3,2 prosenttia edellisvuodesta vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna. Liikevaihdon kasvua vauhditti etenkin Satamaratkaisujen vahva myynti. Myös sekä Teollisuuslaitteiden että Kunnossapidon liikevaihto kasvoi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja oli vain 3 prosenttia pienempi kuin edellisvuoden neljännen vuosineljänneksen liikevaihto vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna.

– Tämä on erinomainen tulos, kun otetaan huomioon, että COVID-19-pandemian aiheuttamia alueellisia rajoituksia ja sulkutoimia tiukennettiin jälleen neljännellä vuosineljänneksellä.

– Julkistamamme DP World Antwerpen Gatewayn 34 automaattisen pinoamisnosturitilauksen lisäksi Satamaratkaisut sai runsaasti myös STS-satamanosturien, pyörillä kulkevien nosturien ja siirrettävien satamanosturien tilauksia.

– Vaikka COVID-19-pandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ja karanteenitoimet rasittivat edelleen toimintaamme, Satamaratkaisut onnistui kirjaamaan ennätyksellisen 355 miljoonan euron liikevaihdon ja päätti vuoden 8,1% oikaistulla EBITA-kateprosentilla.

– Neljäs vuosineljännes oli tapahtumarikas ja menestyksekäs muutenkin kuin taloudellisesti.

Joulukuussa julkistetuissa CDP:n1 ilmastokyselyn tuloksissa Konecranes sai luokituksen A- ilmastotyöstä.

– Pian sen jälkeen julkistimme kiinnostavan kumppanuuden The Ocean Cleanup -järjestön kanssa. Kumppanuuden pohjalta suunnitellaan, rakennetaan ja huolletaan The Ocean Cleanupin Interceptor™-aluksia, joiden tarkoituksena on poistaa muovijäte joista ennen sen päätymistä maailman meriin. Lisäksi Konecranes allekirjoitti Science Based Targets Initiative (SBTi)-sitoumuksen.

Konecranesin ja Cargotecin sulautuvat ensi vuonna

Lokakuussa yhtiö kertoi Konecranesin ja Cargotecin sulautuvan ja luovan yhdessä kestävien materiaalivirtojen maailmanlaajuisen yrityksen. Joulukuussa molempien yhtiöiden osakkeenomistajat antoivat tukensa suunnitelmalle. Sulautumisen odotetaan tapahtuvan 1.1.2022, mikäli kaikki edellytykset täyttyvät ja sulautumiselle saadaan kilpailuviranomaisten hyväksyntä. Siihen asti molemmat yhtiöt jatkavat toimintaansa täysin erillisinä ja itsenäisinä yhtiöinä.

– Sulautuminen alleviivaa strategisia suunnitelmiamme ja kasvutavoitteitamme, Rob Smith toteaa.

Ohjeistuksessaan Konecranes odottaa liikevaihdon kasvavan vuonna 2021 verrattuna vuoteen 2020 ja oikaistun EBITA-kateprosentin paranevan viime vuodesta.

Teksti: Vaula Aunola

Jaa artikkeli