Syvennystyöt Ajoksen meriväylällä ja Kemin satamassa valmistuivat etuajassa ja pysyivät budjetissa

Vuonna 2021 käynnistyneet Ajoksen meriväylän ja Kemin satama-altaan syventämistyöt saatiin valmiiksi heinäkuun lopussa. Hankkeessa Ajoksen entinen 10 metriä syvä meriväylä syvennettiin 12 metriin. 

Syvempi meriväylä palvelee entistä paremmin metsä- ja kaivosteollisuuden kuljetuksia. Kuva: Väylävirasto

Väylävirasto tiedottaa, että käyttöönottopäätös tehdään 30.10.2023, minkä jälkeen väylä on myös 12 metriä syvien alusten käytössä.

Tarve väylän syventämiseen on liittynyt erityisesti uuteen Kemin biotuotetehtaaseen sekä mahdollisesti käynnistyviin Kolarin seudun kaivoshankkeiden rikastekuljetuksiin, mitkä toteutuessaan lisäävät sataman kuljetusmääriä merkittävästi.

– Hanke valmistui noin kaksi kuukautta etuajassa ja kustannuksissakin pysyttiin. Nykyinen 12 metriä syvä meriväylä palvelee nyt entistä paremmin metsä- ja kaivosteollisuuden kuljetuksia, sanoo Väyläviraston projektipäällikkö Pasi Kivioja.

Väylän syventämisurakassa oli yhteensä 28 ruoppauskohdetta ja ruopattu massamäärä oli kokonaisuudessaan noin miljoona kuutiota. Hankkeeseen kuuluivat myös väylän merkintään liittyvät turvalaitetyöt. Lisäksi ympäristötarkkailu toteutettiin tarkkailuohjelman mukaisesti koko hankkeen ajan veden laadun ja samentuman mittauksilla. Töiden aikana sameuden seurantaa tehtiin dronekuvauksin. Poikkeavia tuloksia ei havaittu.

Sataman ruuhkautuminen kuriin

Myös Kemin sataman syventämistyöt ovat valmistuneet. Jatkossa aiempaa suuremmat alukset pääsevät satamaan, mikä ehkäisee sataman ruuhkautumista. Satamaan on rakennettu lisäksi uusi, noin 400 metriä pitkä laituri, tie ja tavarankäsittelyalue. Myös sataman portit, kulunvalvonta ja aluevalaistus on uusittu.

– Tällä hetkellä satama-altaassa tehdään loppuharaustarkastusta liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, jonka jälkeen laivaliikenne voi alkaa, kertoo sataman tekninen projektipäällikkö Jari Heikkilä Kemin Satama Oy:stä.

Meriväylän syventämisen toteutti Terramare Oy. Hankkeen yhteydessä toteutettavan Kemin sataman syventämisen urakoitsijana toimivat YIT Suomi Oy ja Wasa Dredging Oy.

Euroopan unionin osarahoittaman hankkeen kustannukset olivat noin on 33 miljoonaa euroa.

 

Vaula Aunola

Jaa artikkeli