YIT rakentaa uuden risteilyterminaalin Tallinnaan

Työt alkavat jo tammikuussa ja arvioitu valmistumisaika on kesällä 2021. Sopimuksen arvo on yli 13 miljoonaa euroa. Rakennuksen tekninen suunnittelu perustuu Euroopan unionin Vihreä risteilysatama -projektin rahoittamaan tutkimukseen.

Risteilysesongin ulkopuolella rakennus toimii tapahtumien, konserttien ja konferenssien pitopaikkana.

YIT on allekirjoittanut Tallinnan sataman kanssa sopimuksen uuden risteilyterminaalin rakentamisesta Tallinnaan. Sopimuksen arvo on yli 13 miljoonaa euroa, ja se kirjataan vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen tilauskantaan. Työt alkavat tammikuussa 2020, ja arvioitu valmistumisaika on kesällä 2021.

Sopimus sisältää kolmikerroksisen, noin 4 000 neliön suuruisen terminaalirakennuksen rakentamisen, matkustaja-alueen satamalaiturille, leikkipuiston ja pysäköintipaikkoja.

Monikäyttöinen ja ympäristöön sopeutuva risteilyterminaali nousee Tallinnan vanhan kaupungin satamaan olemassa olevien terminaalien viereen. Sekä rakennuksen sisä- että ulkopuolisessa arkkitehtuurissa on otettu huomioon materiaalien ja tekniikan  ympäristövaikutukset. Rakennus lämmitetään merestä kerättävällä lämmöllä ja aurinkopaneeleilla.

Risteilysesongin ulkopuolella rakennus toimii tapahtumien, konserttien ja konferenssien pitopaikkana, ja sinne mahtuu jopa 2 000 henkeä.

Rakennuksen tekninen suunnittelu perustuu tutkimukseen, jolla selvitettiin, miten parhaiten saadaan käyttöön energiatehokkaat, ekologiset ja kestävät ratkaisut siten, että ne sopivat pohjoismaiseen ilmastoon ja mahdollistavat rakennuksen käytön myös risteilykauden ulkopuolella. Tutkimusta rahoitti Euroopan unionin Vihreä risteilysatama -projekti, joka on osa 11 maan yhteistä Itämeren Interreg Baltic Sea Region -ohjelmaa. Projektin tavoite on tehdä Itämeren alueesta kestävämpi risteilyturismin näkökulmasta.

teksti: Vaula Aunola

Jaa artikkeli