Helsingin sataman historiaa – Itämeren tytär osana kaupunkilaisten arkea

Helsinki on satamaksi perustettu kaupunki. Kumpi oli ensin, Helsinki vai satama? Helsingin Satama on julkaissut laajan asiantuntijoiden kirjoittaman historiakatsauksen verkkosivuillaan.

Ensimmäinen Helsingissä nähty jäänmurtaja – s/s Murtaja – saapui kaupunkiin huhtikuussa 1890. Kuva: Karl Emil Ståhlberg/Helsingin kaupunginmuseo.

Historioitsijat FT Samu Nyström ja FT Oona Ilmolahti ovat koonneet Helsingin Sataman verkkosivustolle uuden historiaosuuden täynnä tarinoita Helsingistä ja sen satamasta.

Helsinki, Itämeren tytär, on perustamisestaan lähtien ollut tärkeä merenkulkukaupunki. Viiden vuosisadan aikana Helsingin satamien kautta on kulkenut ihmisten ja tavaroiden lisäksi myös aikakausien aatteet ja kulttuurit.

– Helsinkiläisinä, merellisen kotikaupunkimme menneisyyttä monin tavoin tarkastelleina historiantutkijoina satama on aina kiehtonut meitä. Helsinki on historian aikana ollut monin tavoin yhtä kuin satama, ja satama oli pitkään myös keskeisin portti ulkomaailmaan. Siksi Helsingin tarinaa ei voi kertoa avaamatta myös sataman vaiheita. Tämä monisäikeinen yhteys on ollut myös tarinallisten verkkosivutekstien lähtökohtana, tutkijat kertovat.

– Ajatuksena oli myös nostaa esiin, miten satama on – ja on aina ollut – osa kaupungin arkea. Se on tarkoittanut niin kauppojen banaaneja ja kahvipaketteja kuin rantojen nostureita ja keskustan turistejakin. Satama on myös aina muuttunut kaupungin mukana. Niin on tapahtunut myös meidän aikanamme. Vanhemmat helsinkiläiset muistavat vielä satamanosturien hallitseman merellisen kaupunkikuvan. Monet nuoremmistakin muistavat vielä Sörnäisten sataman ja Länsisataman valtavat konttipinot. Kaupunki on kasvanut monille sellaisille alueille, jotka olivat ennen ahtaajien ja rahtilaivojen maailmaa. Satamaradan ikonisissa kuiluissa liikkuvat nyt veturien sijaan pyöräilijät.

Lähde: Helsingin Satama

 

Jaa artikkeli