25.09.2018

Työturvallisuus on joukkuepeliä

Työurani satamaoperointialalla alkoi kahdeksankymmentäluvun loppupuolella, ja silloin heti ensimmäisen kolmen kuukauden aikana tapahtui kaksi kuolemaan johtanutta työtapaturmaa. Onneksi sama tahti ei sitten jatkunut, mutta vakavia tapaturmia ja jopa kuolemaan johtavia tapaturmia on kuitenkin sattunut aivan viime aikoinakin. Vakavissa tapaturmissa, muutamaa harvaa poikkeusta luukuunottamatta, on aina ollut osallisena liikkuva työkone.

Satamaoperaattorit ry:n hallitus on asettanut koko alaa koskevan tavoitteen puolittaa työtapaturmien määrä vuoteen 2021 mennessä verrattuna vuoteen 2016. Viime vuosina useissa jäsenyrityksissämme tapaturmien määrä on kääntynyt laskuun, mutta edelleen alan tapaturmataajuus on korkea. Jokainen tapaturma on liikaa. Töitä turvallisuuden eteen on tehtävä, joka päivä.

Teknisillä ratkaisuilla, joita satamissa on otettu käyttöön, pystytään lisäämään turvallisuutta vain tiettyyn rajaan saakka. Koko asian ydin on siinä, että turvallisuus ei ole yksilölaji, jonka voisi asettaa yrityksissä yhden ihmisen hoidettavaksi, vaan se on määrätietoista joukkuepeliä, jossa jokaisella on tärkeä rooli. Kuten jokaisessa pelissä, tässäkin on sääntönsä, joita noudattamalla saavuttaa palkinnon. Tässä pelissä palkinto ei olekaan mikään vähäpätöinen, vaan se on kaikille ihmisille tärkein, eli terveys.

Hyvää satamien turvallisuuspäivää 1.10.2018.
Markku Hakala

Markku Hakala

Työmarkkinajohtaja, Satamaoperaattorit ry

Jaa artikkeli
Stena Banneri