09.04.2019

Arctic Shipping Forum jälleen Helsingissä

Arctic Shipping Forum (ASF) on vuosittain järjestettävä konferenssi- ja näyttelytapahtuma, joka kattaa laajasti arktisen alueen merellisen toiminnan ja teknologian – ja osittain myös Antarktikaan liittyvää. Konferenssi järjestettin tänä vuonna 2 – 4.4. Helsingissä Paasitorni Congress Centerin tiloissa Hakaniemessä.

Tänä vuonna osallistujia oli 130 ja näytteilleasettajia 19. ASF lienee maailmassa ainoa vuosittain järjestettävä yksinomaan arktiseen merelliseen toimintaan ja olosuhteisiin keskittyvä tapahtuma.

Konferenssille esitti avaustervehdyksen ministeri Kimmo Tiilikainen.

Järjestävä organisaatio on Iso-Britanniassa pääkonttiaan pitävä Informa ja siellä yrityksen Knowledge & Networking  – yksikkö. Informa on pörssiyhtiö, jonka liikevaihto oli vuonna 2018 melkein 2,4 MRD puntaa.

Informa on järjestänyt Arctic Shipping Forumin jo neljätoista kertaa aikaisemmin. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Helsingissä 2005. Sen jälkeen kolme kertaa Pietarissa ja vuodesta 2009 lähtien pysyvästi Helsingissä.

Konferenssi kattoi laajasti eri osa-alueita arktisessa toiminnassa kuten: Toiminnan suunnittelu ja strategiat, Kokemukset liikenteestä, Kaukaisten alueiden logistiikka, Toimintojen riskienhallinta, Yhteistyö eri osapuolten kesken, Uusi ja tuleva laivakalusto sekä Polar Code käytännössä.

Erillisiä esityksiä oli 40 ja näiden lisäksi viisi paneelikeskustelua, joissa myös oli huomattava määrä alustuksia.

Osanottajia oli lukuisista maista, mm. Venäjältä 15, Pohjois-Amerikasta 11 ja Aasiasta 7. Suomalaisilla oli konferenssissa ylivoimaisesti suurin edustus 35. Osanottajakunnassa oli laajasti edustettuina varustamoita, telakoita, komponenttien ja järjestelmien toimittajia, luokituslaitoksia, öljy-yhtiöitä ja viranomaisia.

Poikkeuksellisen tilaisuudesta tekee osittain se, että perinteisesti ASF:iin osallistuu huomattava määrä venäläisiä, jotka edustavat yrityksiä, tutkimuslaitoksia, konsulttiyrityksiä ym. Kuten aikaisempina vuosina venäläisiltä saatiin tälläkin kertaa erittäin yksityiskohtaista tietoa toiminnasta, hankkeista, suunnitelmista ja jopa pitkän tähtäimen strategioista maan arktisessa toiminnassa.

Venäläisten esityksissä kerrottiin tarkkoja lukuja tulevista kuljetusmääristä, uusien mineraalivarantojen käynnistämisestä sekä yksityiskohtaisia tietoja tulevista laivahankkeista. Sanktioilmapiiri ei ole tätä avoimuutta tukahduttanut ja ASF:n merkitys Venäjän – asioissa onkin pikemmin lisääntynyt, koska yleisesti tietokanavat Venäjän toimintaan ovat supistuneet.

Seuraava ASF järjestetään niinikään Helsingissä, päivät 21 – 24.4.2020.

Teksti ja kuvat Eero Mäkinen

 

 

Jaa artikkeli