29.07.2020

Ensimmäiset isot risteilyalukset merelle

Valtameriluokan risteilyalukset aloittelevat varovaisesti aktiivipalvelusta eri puolilla maailmaa. Viime viikonloppuna TUI Cruisesin m/s Mein Schiff 2 teki kolmen päivän reissun Itämerellä ja samoihin aikoihin Dream Cruisesin m/s Explorer Dream risteili neljä päivää Keelungin edustalla Taiwanin vesillä.

Mein Schiff 2 Suomen vesillä, taustalla Meyer Turun nosturi.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta yli neljään kuukauteen, kun pandemian keskeyttämiä laivaristeilyjä päästiin edes kokeilemaan. Lähipäivien aikana monet varustamot avaavat omia risteilyjään suurilla aluksilla.

Ensimmäisenä merelle pääsi TUI:n ja Royal Caribbeanin yhteisyritys TUI Cruisesin operoima Mein Schiff 2, joka lähti Hampurista 24. heinäkuuta ja teki lyhyen risteilyn Itämerellä ilman satamissa käyntejä ja vain osittain käytössä oleella kapasiteetilla. Varustamo oli varannut tilaa 1 700 matkustajalle, mutta Marexin mukaan aluksella oli vain reilut 1 200 risteilyvierasta. 111 554 gt:n jätille mahtuu tavallisina aikoina 2 900 matkustajaa.

Gentingin omistaman Dream Cruisesin 75 338 gt:n m/s Explorer Dream teki Taiwanilta käsin risteilyn, jota varustamo markkinoi nimellä Island Hopping Voyages. Tarkoittaa sitä, että alus pysytteli nelipäiväisen reissunsa aikana kotisaarten vesillä Taiwanin koillisilla merialueilla. Gentingin laivalle mahtuu tavallisesti 3 630 matkustajaa, mutta määrä oli rajoitettu 1 200-1 800 vieraan välille.

Tiukat turvamääräykset matkustajille ja miehistöille

Vaikka TUI:n ja Gentingin kokeilut tapahtuivat maailman eri puolilla, noudatettiin molemmilla laivoilla tiukkoja turvamääräyksiä. Laivoille oli otettu rajoitettu määrä matkustajia, joita kaikkia myös kehotettiin pitämään turvaetäisyyksiä muiden kanssa. Myös miehistöillä oli tarkat turvamääräykset, Taiwanilla jopa niin tiukat, että 588 henkilön miehistö joutui varmuuden vuoksi kahden viikon karanteeniin kotisatamaan saavuttaessa.

Genting suunnittelee 28 risteilymatkaa lokakuun puoliväliin mennessä, mutta Taiwanin viranomaiset sanovat seuraavansa tilannetta tarkasti. Lupia voi hellitä, jos tautitapauksia ei enää esiinny.

Myös TUI suunnitelee Saksan satamista uusia risteilyjä. M/s Mein Schiff 1 purjehtii ulos Kielistä elokuun 3. päivänä. Viikkoa myöhemmin varustamo aikoo avata risteilyt Pohjanmeren vuonoihin, edellyttäen että luvat heltiävät Norjan viranomaisilta.

Syyskuussa TUI toivoo lisäävänsä matkoja myös Brittein saarille ja Irlantiin sekä pidemmälle Itämerelle, jossa tarkempia suunnitelmia ei ole vielä kerrottu. Risteilymatkoja kaavaillaan myös Välimerellä Kreetalle ja Maltalle sekä Adrianmerellä Triesteen.

AIDA Cruisesin miehistö antoi positiivisia näytteitä

Saksassa myös Carnival Corporationin tytär AIDA Cruises suunnittelee kauden avausta Rostockista ja Hampurista elokuun ensimmäisellä viikolla. AIDA on kuitenkin kärsinyt siitä, että kymmenen miehistön jäsentä sai koronaviruksesta positiiviset testitulokset Manilasta palattuaan. Saksan viranomaiset määräsivät kaikki karanteeniin ja muun osan miehistöistä eristykseen.

Suurten valtameriluokan alusten lisäksi risteilyjä on pikku hiljaa availtu pienemmällä tonnistolla Norjasta, Saksasta ja Ranskasta käsin. Keski-Euroopassa jokiristeilyjä on tehty jo alkeksästä. Hiljattain myös Kiina ilmoitti jokiristeilyjen alkavan.

Sanomattakin on selvää, että risteilyt ovat juuri nyt suurennuslasin alla kaikkialla maailmassa ja että rajoitusten hellittäminen ja matkojen jatkuminen riippuu täysin koronatilanteen kehittymisestä.

Jaa artikkeli