21.05.2021

EU: Koronapassin odotetaan pelastavan kesälomakauden

Euroopan parlamentti ja EU:n jäsenvaltiot pääsivät torstaina sopuun koronapassista, joka helpottaa matkustamista Euroopassa. Sopimuksen mukaan kaikkien 27 EU-maan kansalaiset saavat digitaalisen terveyspassin, josta ilmenevät koronarokotukset, koronatestien tuloksen ja sairastettu korona.

Älypuhelinsovelluksen avulla käytettävä koronapassi on koekäytössä ensiksi Ranskassa, Maltalla ja Hollannissa. Testauksen tarkoituksena on varmistua, että passi toimii kaikissa jäsenmaissa toivotulla tavalla.
– Pidämme EU-laajuista koronapassia erittäin hyvänä asiana. Olisi hienoa, jos Suomi olisi ensimmäisten joukossa ottamassa sitä käyttöön. Toivomme todella, että Suomi noudattaa EU-linjauksia ja suosituksia vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi asteittain terveysturvallisella mallilla koronapassin avulla ja samoin periaattein kuin muut EU maat, Suomen Varustamojen toimitusjohtaja Tiina Tuurnala sanoo.
– Rokotukset ovat Suomessa edenneet hyvin, riskiryhmät alkavat olla jo hyvin suojattu kahdella rokotuksella ja suuri osa aikuisväestöstä on saanut jo ensimmäisen rokotuksen eli tilanne on hyvin erilainen kuin viime keväänä tai alkuvuodesta.

Varustamot ovat kevään ajan edellyttäneet negatiivista testitodistusta ennen laivaan nousua ja tämä on toiminut hyvin. Tuurnalan mukaan hallituksen olisi nopeasti toteutettava ennakkotestiin ja rokotustodistukseen perustuva toimintamalli terveysturvallisen matkustamisen mahdollistamiseksi niin, että kesällä päästään asteittain palauttamaan toimintaa kohti normaalia.

Eurooppa-neuvosto käsittelee koronapassia 26.5. pidettävässä kokouksessaan ja Euroopan parlamentin odotetaan hyväksyvän passin täysistunnossaan 7.-10.7.2021.
EU:n tavoitteena on saada koronapassisopimus aikaan myös muiden maiden, kuten Yhdysvaltojen kanssa.

Jaa artikkeli