10.08.2020

Italia sallii pitkät risteilyt – isot pelurit heti kehiin

Yksi koronaviruksen pahimmin runtelema EU-maa Italia aikoo sallia pitkät laivaristeilyt 15. elokuuta alkaen. Sveitsiläinen MSC Cruises avaa oman kautensa heti seuraavana päivänä helpotusten tultua voimaan ja Costa Cruises piakkoin. Saksalainen AIDA Cruises pohtii omaa tilannettaan, vaikka sen laivat seilaavat Italian lipun alla.

Costa Cruises avaa lähiaikoina liikenteensä.

M/s MSC Grandiosa lähtee 16.elokuuta viikon mittaiselle risteilylle, joka suuntautuu läntiselle Välimerelle Genovaan, Civitavecchiaan, Napoliin ja Palermoon. Repertuaarissa on myös kymmenen tunnin pysähdys Maltalla. Nyt näyttää siltä, että vain Schengen-maiden kansalaisia otetaan laivalle vieraiksi. Poikkeusjärjestelyihin kuuluu sekin, että laivalle pääsee mukaan mistä tahansa italialaisesta pysähdyspaikasta. Tällä halutaan karsia matkustajien julkisen liikenteen käyttöä.

M/s MSC Magnifica avaa kautensa 29. elokuuta viikon mittaisella risteilyllä Barista itäiselle Välimerelle, jossa kohteina ovat ensi alkuun Kreikan Korfu, Katakolon ja Ateenan satamakaupunki Pireus.

Varustamo sanoo testaavansa kaikki matkustajat ja miehistön jäsenet ennen laivalle pääsyä. Satamissa maihin pääsee vain hyväksyttyjen oppaiden kanssa. Nykytilanteessa MSC Cruises jatkaa risteilyjä lokakuuhun saakka vain kahdella mainitulla aluksella. Muut risteilyt Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa on peruttu lokakuun loppuun saakka.

Kummallekin laivalle otetaan vain 70 prosenttia alusten koko matkustajakapasiteetista. 181 500 gt:n MSC Grandiosan kapasiteetti on 6 300 matkustajaa ja 95 000 gt:n MSC Magnicalle mahtuu tavallisesti 3 200 risteilyvierasta.

Toinen italialaisvarustamo, yhdysvaltalaisen Carnival Corporationin omistama Costa Cruises aikoo kertoa uusista aikatauluistaan lyhyen ajan sisällä. Myös Costa Cruises aloittaa risteilynsä rajoitetulla kapasiteetilla ja vain osalla tonnistoaan, Seatrade Cruise News kirjoittaa.

Norjassa jo takaiskuja koronaviruksen kanssa

MSC Cruises aikoo siis jatkaa Välimeren risteilyjään aivan erilaisella taktiikalla kuin vaikkapa Saksasta käsin operoivat varustamot, jotka toistaiseksi tekevät ainoastaan lyhyitä merimatkoja ilman pysähdyksiä maissa.

Niin ikään Carnivalin omistuksiin kuuluva saksalainen AIDA Cruises on liputtanut laivansa Italiaan eikä varustamolla vielä viime viikolla ollut lippumaan hyväksyntää risteilyjen aloittamiselle. Marexin tietojen mukaan AIDA:lla on ollut hankaluuksia saada viisumeita miehistöilleen sen jälkeen kun eräät Saksaan lennätetyt miehistön jäsenet antoivat positiivisen koronatestin.

Matkustusrajoituksia helpottavan Italian lisäksi laivaristeilyt sallitaan tätä nykyä vain Ranskassa, Ranskan Polynesiassa, Saksassa (TUI Cruises) ja Taiwanilla (Dream Cruises). Viikko sitten Norjan hallitus joutui uudelleen kieltämään yli sadan hengen risteilyt, kun sikäläisen Hurtigrutenin m/s Roald Amundsenilta löytyi kymmeniä koronavirusepäilyjä. Norjalaisvarustamon toimitusjohtaja on pyytänyt anteeksi turvajärjestelyjen pettämistä pahemman kerran.

Jaa artikkeli