EU:n vesiteiden strategia saa kannatusta SEA Europelta

Telakoiden etujärjestö SEA Europen mukaan EU:n liikenneministerit kiinnittävät huomiota oikeisiin asioihin unionin epävirallisessa visiossa meriteiden ja vesiliikenteen kehittämiseksi. Kestävä kehitys, turvallisuus, nollapäästöt ja automaatio ovat korkealla sijalla myös unionin agendalla.

EU:n liikenneministerit esittelivät kantojaan merenkulun tulevaisuuden kehityksestä maaliskuun 11. päivänä Opatijassa pidetyssä epävirallisessa tapaamisessa. Tilaisuuden jälkeen annetussa julkilausumassa ministerit korostivat kestävää kehitystä, nollapäästöjä ja zero accident -pyrkimyksiä, automaatiota ja muita uusia teknologioita sekä Euroopan kilpailukyvyn varmistamista merenkulun alalla.

Euroopan meriteollisuuden etujärjestö SEA Europen (Shipyards’ and Maritime Equipment Association) pääsihteeri Christophe Tytgat huomauttaa tiedotteessaan, että EU:n asialista on lähes samanlainen, kuin mihin telakat ja muut merialan yritykset ovat omassa LeaderSHIP -white paperissaan pyrkineet.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että myös liikenneministerit kiinnittävät huomiota vaihtoehtoisiin polttoaineisiin ja uusiin propulsiojärjestelmiin keinoina, joilla merenkulusta tehdään hiilineutraali toimiala vuoteen 2050 mennessä, Tytgat kirjoittaa.

Tytgatin mielestä LNG:n tapaisten puhtaampien polttoaineiden tukeminen on tärkeä poliittinen signaali uusien ja ympäristöystävllisempien teknologioiden rahoittamiseksi.

– Koko puhtaamman merenkulun kysymys on erittäin monisyinen ongelma ja sen ratkaisemiseksi meidän on oltava avoimia kaikille vaihtoehdoille, Tytgat muotoilee pulman.

SEA Europen jäsenistöön kuuluvat lähes sataprosenttisesti Euroopan kaikkien 16 merenkulkumaan laivanrakennusyritykset, telakat ja laitetoimittajat. Belgialainen Christophe Tytgat on toiminut järjestön pääsihteerinä vuodesta 2016 lähtien.

Jaa artikkeli