Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä allekirjoittivat aiesopimuksen ammoniakilla kulkevasta rahtialuksesta

Rakennettava demoaluksen on tarkoitus aloittaa liikennöinti vuonna 2026. Voimanlähteenä voidaan ammoniakin lisäksi käyttää bioöljyä tai dieseliä.

Meriauran rahtilaiva Airistolla. Kuva: Meriaura

Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen vihreää ammoniakkia polttoaineena käyttävän rahtialuksen rakentamisesta. Meriaura tilaa Wärtsilän modulaarisilla monipolttoainepääkoneilla varustetun aluksen ja operoi sitä, kun taas Green NortH2 Energy toimittaa uusiutuvalla sähköllä tuotetun vihreän ammoniakin sen polttoaineeksi.

Aluksen toimitus on suunniteltu vuodelle 2024 ja vihreällä ammoniakilla liikennöinnin on tarkoitus alkaa vuonna 2026.

Projekti on jatkoa Green NortH2 Energyn emoyhtiön Elomaticin ja Meriauran aluskehitysyhteistyölle, joka aloitettiin Saimaan liikenteen uudistamiseksi. Venäjän hyökkäys Ukrainaan siirsi hankkeen kuitenkin Saimaalta merelle.

– Vihreällä ammoniakilla on merkittävä rooli merenkulun kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä, koska alan energiantarpeita ei pystytä kattamaan akkuteknologialla. Vetyyn verrattuna ammoniakki on helpommin varastoitavaa ja kuljetettavaa, ja logistinen verkosto on sille jo olemassa, kerrotaan Meriauran tiedotteessa.

Demoaluksessa testataan sovelluksia

Rakennettava demoalus tulee liikennöimään erikoislastien segmentissä yhdessä Meriauran kansilastialusten kanssa, ja sen voimanlähteenä voidaan ammoniakin lisäksi käyttää bioöljyä tai dieseliä. Meriauralla on pitkä historia uusiutuvan energian ratkaisujen hyödyntämisestä merenkulussa.

– Tämä on luonnollinen askel Meriauran tulevassa kalustoportfoliossa, joka täydentää uusiutuvaa polttoainevalikoimaa yhdessä tuottamamme biopolttoaineen kanssa. Yhteistyö tukee meneillään olevaa uudisrakennusohjelmaamme ja hiilineutraaliustavoitteitamme, Meriauran hallituksen puheenjohtaja Jussi Mälkiä sanoo.

Mälkiän mukaan alus rakennetaan aikatauluista johtuen todennäköisesti muualla Euroopassa kuin Suomessa,

– Rakentamisen aikana testataan ja kehitetään erilaisia sovelluksia. Samaan aikaan jatkamme bioöljyn hyödyntämisen kehitystyötä, hän kertoo.

Green NortH2 Energy on vuonna 2021 perustettu vihreän energian hankekehitysyhtiö, joka mahdollistaa vihreää vetyä ja ammoniakkia valmistavien laitosten toimintaa. Yhtiön suurimmat yritysomistajat ovat  Elomatic Oy sekä Flexens Oy Ab. Yhtiö tulee rakentamaan lähivuosina vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksen Naantaliin.

– Tämä sopimus osoittaa vihreän energian hankkeemme merkityksen. Olemme erittäin iloisia voidessamme yhdistää voimamme näin merkittävien kumppaneiden kanssa. Tämä on loistava tapa nopeuttaa vihreää siirtymää, joka ei ole enää utopiaa vaan todellisuutta, sanoo toimitusjohtaja Jussi Ylinen Green NortH2 Energystä.

Vaula Aunola

Jaa artikkeli
freja