Kansainvälinen risteilyliikenne avautuu Suomessa

Suomalaiset viranomaiset, laivameklarit ja agentit sekä risteilyaluksia vastaanottavat satamat ovat hyvässä yhteistyössä laatineet toimintamallin, jolla kansainvälisten risteilijöiden matkustajien käynnit maissa onnistuvat terveysturvallisesti 26.7. alkaen.

Risteilyalus Azamara Journey Helsingissä 2018. Kuva Kari Martiala.

– Kansainväliset risteilyvarustamot seuraavat EMSAn ja oman kattojärjestönsä CLIA:n ohjeita sekä noudattavat myös kunkin käyntimaan terveysviranomaisten antamia sääntöjä, ” Suomen Laivameklarit ry:n toiminnanjohtaja Sari Turkkila toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Suomessa käyvät alukset toimittavat omat terveysturvallisuussuunnitelmansa ennakkoon käyntisataman terveysviranomaisille. Suunnitelmassa kuvataan varustamon aluksella toteuttama terveysturvallisuuden valvonta sekä maissa käyntiin liittyvät toimet. Vain hyväksytyn suunnitelman toimittaneiden varustamojen alukset ja matkustajat voivat vierailla Suomen satamissa.

Valtioneuvosto hyväksyi 15.7. päätöksen sisärajavalvonnan päättymisestä ja siinä yhteydessä annettiin myös selkeät säännöt kansainvälisten risteilijöiden käynneille Suomen satamissa. Uudet säännöt astuvat voimaan 26.7. alkaen.

– Risteilyalus voi saapua Suomeen vain toisesta EU- tai Schengen-valtiosta, ei siis esimerkiksi Pietarista. Lisäksi kunnan terveysviranomaisella on aina oikeus kieltää maissa käynti, jos aluksella on sairaustapauksia.

Helsingissä maissa käyviltä risteilymatkustajilta vaaditaan myös todistus vähintään 14 vuorokautta ennen Suomeen saapumista saadusta covid-19-rokotussarjasta tai enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetusta laboratoriovarmistetusta covid-19-taudista.

Turkkilan mukaan varustamot valvovat asiaa erittäin aktiivisesti itse, aluksella on lääkäri ja mahdollisuus testata matkustajat. Risteilybisnekselle on elinehto, että tartuntoja ei ole aluksella, eikä niitä tule maista.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka yhteistyössä toimijoiden ja viranomaisten kanssa voidaan vähitellen terveysturvallisesti avata matkailua. Olemme erittäin iloisia siitä, että kansainvälinen risteilyliikenne taas palaa Suomeen.

 

Valtioneuvoston päätös 15.7.

Valtioneuvoston 15.7. tekemän päätöksen mukaan Suomeen voivat saapua maanantaista 26.7.2021 alkaen kaikista maista henkilöt, joilla on esittää todistus saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta ennen Suomeen saapumista.

Suomeen matkaavien tulee kuitenkin ottaa huomioon, että todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista on edelleen sallittu maahantulon peruste vain EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisille ja EU- tai Schengen-valtiossa asuville.

Tämän lisäksi 26.7. alkaen sallitaan EU- tai Schengen-valtiosta saapuvan risteilyaluksen matkustajien maissa käyminen.

Myös Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikkojen aukioloajan rajoitukset poistuvat 19.7. alkaen. Toisin sanoen rajan ylittäminen Suomen ja Norjan välillä on taas mahdollista ympäri vuorokauden maanantaista alkaen.

Tämän lisäksi koronaviruksen leviämiseen eli epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta palautetaan uudelleen Suomen ja Maltan sekä Suomen ja Slovenian väliseen liikenteeseen.

Epidemiologiseen arvioon perustuen nykyistä päätöstä muutetaan 19.7.2021 alkaen ulkorajaliikenteessä niin, että maahantulon rajoitukset poistetaan Kanadan asukkailta Kanadasta Suomeen saapuvassa liikenteessä ja palautetaan Israelin asukkaille Israelista Suomeen saapuvassa liikenteessä.

 

Jaa artikkeli
portofnaantali