Merenkulkijoille survival-kursseja Kittilässä

Merenkulun koulutuskeskus Aboa Mare ja Academy of Professional Safety alkavat yhteisin voimin järjestää polaarikoodin mukaista eloonjäämiskoulutusta Kittilässä. Jos joku luulee pääsevänsä parhaaseen hiihtosesongin aikaan Levitunturin tai Hullun Poron maisemiin kursseille, hän erehtyy rankasti.

Yhteistyön myötä Aboa Mare täydentää kurssivalikoimaansa suomalaisen Academy of Professional Safetyn järjestämällä eloonjäämiskurssilla, jonka virallinen nimi on Arctic Polar Code Survival Training. Kuten englanninkielisestä nimestäkin voi päätellä, osallistujien kohderyhmänä on pohjoisilla vesillä ajavien varustamoiden henkilökunta.

Academy of Professional Safetyn toimitusjohtaja Tuuli Tarukannel kertoo, että kurssipaikkana on erittäin syrjäinen Tepsa, joka sijaitsee hyvän matkaa Kittilän keskustasta Sodankylään päin. Kartan mukaan lähin naapuri näyttää olevan Sodankylän ampuma-alue ja sinnekin on matkaa monta poronkusemaa. Levitunturin hotellimajoituksesta haaveilevat joutuvat siis auttamatta pettymään.

– Osallistujat majoittuvat maastossa ja teltoissa. Ideana on se, että kylmästä vedestä selviytymisen jälkeen harjoitellaan eloonjäämistaitoja lumessa, jäässä ja erämaassa. Paikka on erittäin karu, sillä järven lisäksi siellä on lähinnä suota, Tarukannel kertoo oloista, joissa on ennenkin järjestetty paljon erämaakursseja suomalaisten yritysten työntekijöille.

– Tämä on ensimmäinen kurssi Aboa Maren kanssa ja näenkin polaarikurssin solahtavan loistavasti heidän kurssivalikoimaansa.

Meriliikenne on lisääntynyt sekä pohjoisilla että eteläisillä napamerillä. Niinpä Tarukannel odottaa asiakkaiksi muun muassa niitä merenkulkijoita, jotka liikkuvat esimerkiksi Koillisväylällä tai Antarktikan merialueilla.

– Uskomme survival-kursseille tulevan eniten asiakkaita Isosta-Britanniasta ja Pohjoismaista, Tarukannel sanoo ja huomauttaa myös siitä, miten kauppamerenkulun lisäksi risteilyjenkin määrät ovat kasvaneet napamerillä vuosi vuodelta.

Polaarikoodin mukaista selviytymisoppia erämaassa

Eloonjäämiskurssit järjestetään ulkona Suomen Lapissa talviaikaan ja ne kestävät 48-72 tuntia. Kurssilla opetellaan selviytymään -30 asteen pakkasessa jopa viisi vuorokautta ilman apua, esimerkiksi aluksen haaksirikkouduttua.

Merenkulkijoiden ensimmäinen kurssi järjestetään 27.-29. maaliskuuta. Tuuli Tarukanteleen mukaan tarkoitus on laajentaa kurssien tarjontaa marraskuun ja maalis-huhtikuun väliseksi ajaksi, jolloin Suomen Lapissa on lähes pomminvarmasti talvi.

Kurssilla osallistujia opetetaan selviytymään poikkeustilanteissa äärimmäisen kylmissä oloissa. Jakson aikana käsitellään keskeisten turvallisuusvarusteiden ja välineiden käyttöä sekä muiden ihmisten auttamista ja heidän kanssaan toimimista.

Kurssin tavoitteena on käydä läpi sitä, miten toimintaa johdetaan poikkeuksellisen vaativissa olosuhteissa. Myös tilanteiden purkaminen ja oman toiminnan analysointi erilaisissa tilanteissa on hyvin tärkeää opittavaa kurssin aikana.

Aboa Mare Ab:n koulutustoiminnan johtaja Micael Vuorion mielestä uusi yhteistyö Academy of Professional Safetyn kanssa täydentää hyvin merenkulun koulutuskeskuksen kurssitarjontaa ja antaa Aboa Maren asiakkaille edellytykset syventää heidän arktista osaamistaan.

– Kurssi täyttää polaarikoodin varustamoiden ja operaattoreiden henkilöstölle asettamat koulutuksen vähimmäisvaatimukset siitä, mitä osaamista arktisissa oloissa tarvitaan mahdollisen aluksesta evakuoinnin jälkeen, Vuorio sanoo.

Teksti Markku Pervilä

Jaa artikkeli