Sähköinen pelastusvene teki läpimurron Norjassa

Energiajätti Equinor on päättänyt hankkia öljylautoilleen ensimmäistä kertaa sähköisiä pelastusveneitä. Tilaus käsittää kolme Viking Norsafen toimittamaa E-GES 52 -tyyppistä sähköpelastusvenettä, jotka parantavat Equinorin Norjan merellä sijaitsevan Njord A -tuotantolautan turvallisuutta.

Alun perin Equinor oli kilpailuttanut Njord A -lauttaa varten tavanomaisia diesel-käyttöisiä pelastusveneitä. Sähköveneiden parempi suorituskyky ja pienemmät huoltokustannukset onnistuvat kuitenkin vakuuttamaan tilaajan, pelastusveneyhtiö Viking Norsafe kertoo tiedotteessaan.

Nyt kerrottu kauppa koskee kolmea vapaasti pudotettavaa Viking Norsafe E-GES 52 -yksikköä taavetteineen ja muine varusteineen. Sähköveneiden propulsiolaitteina on kolme 25 kWh:n akkua omissa vedenpitävissä koteloissaan. Sähkömoottorit on varustettu vaihdelaatikoilla sekä erillisillä sammutuslaitteilla ja ilmastointijärjestelmillä.

Viking Norsafe Boats & Davitsin toimitusjohtaja Dag Songedal pitää kauppaa todellisena sähköisten pelastusveneiden läpimurtona.

– Sähkökäyttöisen pelastusvenekonseptin luominen on vaatinut paljon tiimityötä suunnittelijoilta, insinööreiltä ja yhtiömme kumppaneilta. Kaikki ansaitsevat kiitokset ponnisteluistaan, Songedal sanoo.

Songedalin mielestä Equinorin rohkeus tilata uudentyyppistä sähkökäyttöistä kalustoa parantaa koko merenkulkualan turvallisuutta. Koska Norsafe E-GES -veneet voidaan laukaista suuremmalla vauhdilla kuin tavanomaiset free fall -pelastusveneet, ne nopeuttavat henkilöstön evakuointia hätätilanteissa.

Kaluston kuntoa valvotaan rannalta etänä

Pidemmällä tähtäyksellä pelastusveneiden käyttö- ja huoltokustannukset tulevat edullisemmiksi kuin dieselkäyttöisessä kalustossa. Viking Norsafen kaluston kuntoa voidaan valvoa myös etänä ja reaaliajassa, mikä on erityisen tärkeää offshore -operaattoreille.

Sähköpropulsion muita etuja ovat pakokaasujen, melun ja tärinän puute dieselmoottoreihin verrattuna.

Viking Norsafe E-GES -veneet on rakennettu DNV GL:n ST-E406 -luokkaan. Sähköveneiden viimeisen vaiheen merikoeajot ovat parhaillaan käynnissä Vikingin tuotantolaitoksella ja avomerioloissa Arendalin edustalla.

Viking Norsafe Boats & Davits syntyi viime vuonna, kun norjalainen pelastusvenevalmistaja Viking Life-Saving Equipment osti kilpailijansa Norsafen. Kaupan jälkeen uuden yhtiön kaikkia tuotteita kutsutaan nimellä Viking Norsafe. Yhtiö toimii kotimaansa lisäksi Kreikassa ja Kiinassa.

Jaa artikkeli