SEA Europe povaa risteilyalusten tilauksiin peruutuksia

Eurooppalaisten telakoiden etujärjestö kaipaa eri maiden hallituksilta kiireapua covid-19 -pandemian aiheuttamaan taloukriisiin. SEA Europe pelkää varsinkin risteilyalusten tilausten peruutuksia tilanteessa, jossa koronavirus on jo sulkenut telakoita monissa maissa.

Fincantierin telakoita on suljettu.

SEA Europen hallituksen puheenjohtaja Kjersti Klevenin mielestä ilman EU:n ja eri maiden räätälöityä tukea Eurooppa riskeeraa laivanrakennuksen strategisen osaamisen ja teknologisen tietämyksen katoavan kilpailijamaihin.

– Euroopan telakat, meriteollisuuden yritykset ja laitevalmistajat ovat avainasemissa sekä EU-komission Green Dealin ja Euroopan Blue Economyn kaltaisissa ohjelmissa että maanosan poliittisten, taloudellisten ja sotilaallisten etujen turvaamisessa. Ilman julkisen vallan täsmätukea tämä osaaminen saattaa siirtyä Euroopasta pysyvästi Aasian suuntaan, Kleven toteaa SEA Europen tiedotteessa.

SEA Europe (European Shipyards and Maritime Equipment Association) huomauttaa siitä, että jo nyt monissa sen jäsenyrityksissä ovet ovat kiinni ja väki pantu etätöihin tai pakkolomille. Koronakriisi on iskenyt lujasti meriteollisuuden yrityksiin, laivojen korjausrakentamiseen ja muille merenkulun sektoreille. Järjestö ottaa esimerkeiksi Navantian, Naval Groupin ja Fincantierin kaltaiset laivanrakennuksen konglomeraatit, joiden kaikki telakat seisovat. Pienempiä yrityksiä vaivaavat kassakriisit ja rahoitusongelmat.

Risteilybisnes äkkiä syvässä kriisissä

Eivätkä ongelmat suinkaan pääty telakoiden porteille. Laivanrakentajien asiakkaita eli varustamoja vaivaavat aivan samanlaiset, jolleivat pahemmatkin ongelmat. Tässä tilanteessa monet varustamot viivästyttävät tai peruuttavat uudisrakennusten tilauksia ja muita hankkeitaan.

Erityisen huolissaan SEA Europe on risteilyalasta ja nimen omaan risteilyalusten tilauksista. Näiden miljardin euron laivojen tilauksissa vallitsi vielä tammikuussa buumi ja alan kaikki ennusteet sojottivat yläviistoon. Nyt risteilyala on keskellä historiansa pahinta taantumaa.

– Risteilysektorilla asiantuntijat odottavat monia uudisrakennusten peruutuksia, koska varustamojen kassavirrat ovat matkustusrajoitusten ja toiminnan pysähtymisen oloissa tyrehtyneet. Risteilybisnes ei ala elpyä ennen kuin sekä operaattoreiden että ennen kaikkea suuren matkustavan yleisön luottamus palautuu, ja siihen kuluu aikaa, SEA Europe kirjoittaa tiedotteessaan.

Euroopan telakat tarvitsevat täsmätukea

Telakkaväki toki tunnustaa sen, että kulkutauti koettelee yhtä rajusti lähes kaikkia muitakin toimialoja. Laivanrakennus on kuitenkin kansainvälisen luonteensa takia tyypillisesti muita aloja riippuvaisempi viennistä ja makrotalouden näkymistä.

– SEA Europe ennustaa, että covid-19 -pandemia iskee kaikkein rajuimmin juuri niihin alustyyppeihin, joiden rakentamisessa Euroopan telakat ovat vielä tällä hetkellä maailman markkinajohtajia. Näitä uhanalaisia alustyyppejä ovat risteilyalukset, matkustajalaivat ja -lautat sekä yleensäkin erikoisalukset, kuten offshore-alukset, ruoppaajat ja pitkälle erikoistuneet kalastusalukset, järjestö kirjoittaa.

Siksi etujärjestö kaipaa meriteollisuudelle laajempaa ja tarkemmin suunnattua täsmätukea kuin ne ohjelmat, joilla EU:n komissio on jo luvannut tukea talousalueen yrityksiä.

Teksti: Markku Pervilä

Jaa artikkeli