Suomen merelliset elinkeinot ovat viime vuosina käyneet läpi merkittäviä rakenteellisia muutoksia, jotka ovat johtuneet globalisaatiosta, kansallisista kilpailukykytekijöistä sekä runsaista omistusmuutoksista.
Tämän johdosta työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) meriteollisuuden toimintaympäristön kehittämisohjelman osana Meriliitto ry yhteistyössä Turun yliopiston kanssa toteuttaa parhaillaan selvitystä Suomen meriklusterin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Hankkeessa selvitetään meriklusterin nykyinen laajuus, päivitetään sen vaikuttavuusluvut, analysoidaan klusterissa tapahtuneet muutokset, arvioidaan ulkomaisen omistuksen vaikutusta ja Suomen investointi-ilmapiiriä sekä kilpailukykytekijöitä vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi analysoidaan meriklusterin nykyistä innovaatiojärjestelmää ja arvioidaan Suomen meriklusterin nykyistä osallistumista kansainvälisiin arvoverkostoihin ja tehdään ehdotuksia alan kehittämiseksi. Työ sisältää myös ehdotuksen järjestelyistä, joilla klusterin tiedot voitaisiin vuosittain päivittää.
Tutkijat suorittavat parhaillaan yrityshaastatteluja ja analysoivat yli 2000 alan toimijalle lähetettyjä kyselyitä. Syksyllä teemasta järjestetään alustavien tulosten pohjalta vuorovaikutuksellisia seminaareja. Loppuraportti toimialan tilasta julkaistaan keväällä 2016.
”Meriteollisuus, varustamot ja satamat ovat olleet nopeassa muutoksessa ja niistä on paljon esitetty mielipiteitä myös mediassa. Kuitenkaan käytettävissä ei ole ollut tuoretta, luotettavaa klusterin vaikuttavuustietoa. Siksi on merkittävää, että uusi selvitys on saatu liikkeelle TEM:n ja elinkeinojen yhteistyöllä. Samalla meille on avautunut myös mahdollisuus arvioida klusterin tulevaisuuden menestystekijöitä”, korostaa Meriliitto ry:n puheenjohtaja Mikko Niini.
Työ on jatkoa vuosina 2003 ja 2008 tehdyille vastaaville selvityksille. Hankkeen päärahoittaja on TEM. Meriliiton kautta työhön osallistuvat myös Meriteollisuus ry, Suomen Satamaliitto ja Satamaoperaattorit ry, Merimieseläkekassa, Merenkulun Säätiö, eräät luokituslaitokset, Helsingin ja lounaisrannikon kaupungit sekä johtavat suomalaisomisteiset varustamot.
Lisätietoja antavat:
ohjausryhmän puheenjohtaja Mikko Niini, Meriliitto ry, p. 0400 322747
erikoistutkija Tapio Karvonen, Turun yliopisto Brahea-keskus, p. 040 7799482
kehityspäällikkö Antti Saurama, Turun yliopisto kauppakorkeakoulu, p. 040 592 4921
ylitarkastaja Janne Peltola, TEM elinkeino- ja innovaatio-osasto, p. 029 50 64132
Meriliitto – Sjöfartsförbundet ry on valtakunnallinen yhdistys, joka jäsentensä aatteellisena ja toiminnallisena yhdyssiteenä työskentelee Suomen merellisen kulttuurin hyväksi sekä herättää ja ylläpitää harrastusta mereen liittyvien toimintojen edistämiseksi. Jäseniä on lähes 300, joista yhteisöjäseniä runsaat neljäkymmentä. Meriliiton toiminta on pitkään keskittynyt Suomen meriklusteriin eli merialojen yrityksiin ja yhteisöihin. Liitto tuo merellisenä yhteistyöfoorumina esiin merenkulun ja muiden merellisten toimintojen merkityksen maallemme tavoitteena merialojen kiinnostuksen, tietouden ja arvostuksen lisääminen.
Turun yliopiston Brahea-keskus on monitieteellinen erillislaitos, jonka tehtävänä on edistää tutkimustulosten yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus (MKK) on pitkän kokemuksen omaava monipuolinen merenkulkualan tutkimuksen ja kehittämisen osaaja, joka on ollut tekemässä mm. aiempia Suomen meriklusteritutkimuksia. Kehittämispalvelujen Innovaatiot ja yrityskehitys -yksiköllä on puolestaan vahvaa liiketoimintamallien, innovaatioiden ja yrittäjyyden tutkimuskokemusta.
Turun yliopiston kauppakorkeakoulu on laaja-alainen kauppa- ja taloustieteellinen yksikkö, jonka toiminta perustuu kansainvälisesti korkeatasoiseen ja relevanttiin tutkimukseen. Tutkimuksen vahvuusalueisiin kuuluvat mm. liiketoiminnan verkostot, yrittäjyys ja ennakointi. Turun kauppakorkeakoulu on tehnyt pitkäaikaista toimialatutkimusta erityisesti meriteollisuudesta ja sitä lähellä olevista liiketoiminnoista. Meriklusteriselvitystä ovat toteuttamassa CCR Tutkimuspalvelut, Tulevaisuuden tutkimuskeskus ja Talousmaantiede.