02.03.2020

Älykkyyttä satamiin ja meriliikenteeseen

Merilogistiikan kestävään kehittämiseen keskittyvä alustayhtiö Awake.Al ja Pohjoismaiden suurin tekoälylaboratorio Silo.Al kehittävät yhdessä älykkyyttä satamien ja laivojen toimintaan. Vuoden yhteisen kehitystyön tuloksena on jo syntynyt kaksi tekoälyratkaisua.

Awake.AI ja Silo.AI ovat yhteistyössä kehittäneet koneoppimiseen perustuvia ratkaisuja, jotka parantavat satamien tilannekuvaa analysoimalla rahtia ja logistiikkaketjua. Koneoppimiseen perustuva rahtilaivojen saapumisaikaennuste kertoo yhtiöiden mukaan laivojen saapumis- ja lähtöajan huomattavasti tarkemmin ja varmemmin kuin nykyiset järjestelmät.
– Kehitetty ratkaisu parantaa saapumisajan ennakointia jopa 80 prosenttia.

Toinen yhteistyön tulos on konenäköratkaisu, joka analysoi ja seuraa satamassa kullakin hetkellä näkyvää rahtia ja ajoneuvoja reaaliaikaisesti. Ratkaisu automatisoi haastavan manuaalisen selvitystyön, nopeuttaa rahdin logistiikan suunnittelua ja mahdollisten poikkeustilanteiden havaitsemista.

– Satamissa kehitys tapahtuu yhteistyössä eri sidosryhmien kuten varustamoiden, rahdinomistajien, terminaalioperaattoreiden ja logistiikka-alan yritysten kanssa. Kaikki perustuu luottamukseen ja haluamme olla globaalisti luotetuin alusta- ja ekosysteemitoimija. Silo.AI:n tuoman huipputekoälyosaamisen avulla pystymme skaalaamaan ja kehittämään tuotteitamme monipuolisesti satamiin ja meriliikenteelle, sanoo Awake.AI:n toimitusjohtaja Karno Tenovuo.

– Olemme iloisia yhteistyöstä alalla jo pitkään toimineen Awake.AI:n tiimin kanssa. Alustan lisäksi heidän asiantuntemuksensa itseohjautuvien laivojen sekä satamien ja niiden operaatioiden tulevan kehityksen suunnannäyttäjänä tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia luoda arvoa koneoppimisella ja muilla tekoälyyn liittyvillä teknologioilla, kommentoi Silo.AI:n toimitusjohtaja Peter Sarlin.

Edellä mainittujen tekoälyratkaisujen lisäksi yritykset kehittävät jatkossa yhteistyössä niin ennakoivaa analytiikkaa, älykästä huoltoa sekä muita koneoppimiseen perustuvia sovelluksia älysatamille ja niiden logistisille ketjuille. Kun digitalisaatio ja älykkäät operaatiot otetaan käyttöön meriliikenteessä, satamien ja laivojen tehokkuus, turvallisuus, saatavuus ja digitaalinen yhteensopivuus parantuvat.

Awaken tavoitteena on merilogistiikan operaatioiden tehostaminen esimerkiksi edistämällä suunnittelua ja digitaalista toimintaa logistiikkaketjussa. Pidemmän tähtäimen visiona on valmistaa satamat itseohjautuvien alusten aikakaudelle.

Jaa artikkeli