Finnlinesin uudet rorot rakentaa kiinalainen Jinling-telakka Shanghain alueella. Katraan ensimmäinen alus luovutetaan vuonna 2021 ja kahden muun laivan on ilmoitettu valmistuvan vuoden 2022 aikana.
Finnlinesin uudisrakennuksista vastaava johtaja Mikael Lindholm sanoo, että laivasarjan ensimmäisen aluksen aikataulu pitää koronaviruksesta huolimatta suunnitelmien mukaisesti.
– Saimme maanantaina vahvistuksen Kiinasta, että ensimmäisen laivan teräksenleikkaus järjestetään 8. kesäkuuta. Aioimme alun perin lähettää paikalle yhden henkilön, mutta matkustusrajoitusten takia tämä ei tässä poikkeustilanteessa onnistu.
Lindholm kertoo alusten suunnittelun ja piirustusten vahvistamisen edenneen koronasta huolimatta aivan totuttuun tapaan, videoneuvotteluiden ja internet -yhteyksien välityksellä.
– Henkilökohtaisia tapaamisia ja kokouksia ei ole tietenkään pidetty, mutta rakennustöiden valvontaan pandemia ei millään tavalla vaikuta. Meillä on paikan päällä honkongilainen edustaja, jolla on Jinlingin telakalla omia valvojia.
Nykytilanteessa Lindholmin mielestä on onni onnettomuudessa, että Finnlinesilla on pitkät asiakasuhteet Jinlingin telakan kanssa. Tämä helpottaa etäyhteyksiä, kun henkilöt ovat puolin ja toisin jo entuudestaan tuttuja. Sama asia koskee mainittua, Hongkongissa pääkonttoriaan pitävää valvontafirmaa.
– Tässä nähdään pitkien asiakassuhteiden arvo, hän sanoo.
Jinlingin telakka on Finnlinesille tuttu kumppani, sillä varustamo on jo aiemmin tilannut samalta toimittajalta kuuden roro-aluksen laivasarjan. Näistä viimeisin alus valmistui vuonna 2012.
Covid-19-virus sulki koko Kiinan – nyt tilanne jo parempi
Mikael Lindholmin tietojen mukaan tilanne Kiinan telakkateollisuudessa on rauhoittunut koronaviruksen aiheuttaman ensishokin jälkeen.
– Sikäläisen uudenvuoden jälkeen koko Kiinahan meni käytännössä kiinni. Varsinkin Wuhanin alue suljettiin kokonaan. Nyt telakoilla on palailtu entiseen päiväjärjestykseen ja uudisrakennusten aikatauluihin kriisi ei enää vaikuta. Joitakin jo rakenteilla olleita aluksia on saattanut myöhästyä telakoiden tuotantokatkosten takia, hän sanoo.
Finnlinesin uudet hybrid-roro -alukset ovat 238 metriä pitkiä ja niiden lastikapasiteetti on 5 800 kaistametriä. Autokansilla on tilaa 5 600 neliömetriä ja sääkannelle mahtuu noin 300 teun verran kontteja. Yksi laiva pystyy kuljettamaan enimmillään 17 400 tonnia lastia.
Modernit hybridialukset käyttävät perinteisiä polttoaineita, mutta alusten litiumioniakut ladataan ajettaessa ja sähkö hyödynnetään satamassa, joten satamassa käynti on päästötön. Akkujärjestelmät rakentaa norjalais-kanadalainen Corvus Energy, mutta laitteet on tilattu Wärtsilän kautta.
– Litiumioniakkujen lisäksi Wärtsilä toimittaa laivoihimme akseligeneraattorijärjestelmät ja konevalvonnan järjestelmät, Lindholm kertoo ja lisää, että Wärtsilän edistyneen Smart Marine -teknologian ansiosta hybrid-rorot kuuluvat Itämeren ympäristöystävällisimpien laivojen joukkoon.
Superstar-luokka lisää etävalvonnan tarvetta
Jos laivojen rakentaminen etenee Kiinassa lähes tulkoon entiseen malliin, on työnteko Suomessa muuttunut etätöiksi aina varustamoiden johtoryhmiä myöten. Tosin Mikael Lindholm huomauttaa, että hänen vastuualueellaan eli laivansuunnittelussa ja telakoiden valvonnassa etäyhteyksiä on käytetty jo kauan ennen nykyistä pandemiaa.
– Meidän valvontatiimissämme on kolme henkilöä Suomessa ja kahdeksan tulee toimimaan Kiinassa laivojen rakentamisen alkaessa. Jälkimmäisen ryhmän pääluku kasvaa myöhemmin, kun aloitamme uusien ropax-alustemme rakennustyöt, Lindholm selostaa.
Ropax-aluksilla Lindholm tarkoittaa Kiinasta tilattua kahta uutta Superstar-luokan alusta. Nämä laivat ovat noin 230 metriä pitkiä ja niiden lastikapasiteetti on 5 100 kaistametriä. Matkustajakapasiteetti on noin 1 100 matkustajaa. Itämerelle tulevien laivojen jääluokka on Suomen ja Ruotsin korkein 1A Super.
– Kuten sanottu, pidämme päivittäin ja aina tarpeen vaatiessa yhteyttä suunnittelu- ja valvontatiimin jäsenten kesken. Ja sama koskee tietenkin kiinalaista telakkaa ja muita kumppaneita sekä Finnlinesin johtoryhmää.
Itsekin etätöitä tekevä Mikael Lindholm kertoi olevansa haastattelupäivänä töissä kesämökillä, jonka ikkunoista näkyy muun muassa kauriita ja muuttolintuja. Kalastamaan hän ei ole tänä keväänä ennättänyt.
Teksti: Markku Pervilä