23.12.2019

Finnlinesin Mikael Lindholmia odottaa kiinalainen urakka

Vuoden alusta Finnlinesin uudisrakennusosaston johtoon nimitetty Mikael Lindholm pääsee heti tositoimiin. Varustamo on tilannut Kiinasta kolme roro-alusta, joiden valvonnasta Lindholm tiimeineen vastaa. Kiinan-matkoja hänellä siis riittää parin seuraavan vuoden aikana.

Mikael Lindholm aloittaa uudessa tehtävässään 1. tammikuuta ja hän raportoi Finnlines Groupin toimitusjohtaja Emanuele Grimaldille.

Lindholm odottaa seuraavista vuosista tulevan työntäytteisiä aikoja kolmen kiinalaisen uudisrakennuksen kanssa. Ensimmäisen laivan levyt leikataan Jinlingin telakalla kesäkuussa 2020.

– Parhaillaan työryhmämme on hyväksymässä alussarjan piirustuksia. Kun piirustukset ovat kunnossa, rakennustyöt voivat alkaa. Alusten projektivastaavana toimii Juha Ahia, jonka avulla oma matkustamiseni hieman vähenee. Vaikka käymme paljon videoneuvotteluja, tulee Kiinassa silti käytyä seuraavien vuosien aikana säännöllisesti, Lindholm arvelee.

Jinlingin telakka on Finnlinesille tuttu kumppani, sillä varustamo on jo aiemmin tilannut samalta toimittajalta kuuden roro-aluksen laivasarjan. Näistä viimeisin alus valmistui vuonna 2012.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Jinlingin telakan työn jälkeen, Lindholm kertoo ja lisää, että Kiinassa kaikki suuret yritykset ovat enemmän tai vähemmän valtionyhtiöitä.

Vuonna 1952 perustettu telakka sijaitsee jokiyhteyden varrella Shanghain alueella. Lähistöllä oleva suurin kaupunki on Nanjing, jonne myös Finnair on aloittanut säännölliset reittilennot.

Grimaldi ja Finnlines asioivat kumpikin Kiinassa

Finnlines tilasi toissa keväänä kolme roro-alusta Jinling-telakalta. Tuolloin kauppojen arvoksi kerrottiin yli 200 miljoonaa euroa. Toimitusten aikataulu on nyt tarkentunut niin, että ensimmäinen alus valmistuu vuonna 2021. Kahden muun laivan on ilmoitettu valmistuvan vuoden 2022 ensi puoliskolla.

Näiden Finnlinesin kolmen laivan lisäksi emoyhtiö Grimaldi Group on tilannut Kiinasta yhdeksän roro-alusta. Mikael Lindholmin mukaan emon laivat ovat pienin eroavaisuuksin lähes tulkoon identtisiä Finnlinesin alusten kanssa, paitsi jäävahvistetun rakenteen puolesta.

– Itämeren liikenteeseen tulevat laivat rakennetaan Suomen ja Ruotsin korkeimpaan IA Super -jääluokkaan. Suomi on ilman muuta yksi alusten liikennöintimaa, vaikka tulevista reiteistä ei ole vielä päätetty.

Finnlinesin tilaamat hybrid-roro -alukset ovat 238 metriä pitkiä ja niiden lastikapasiteetti on 5 800 kaistametriä. Autokansilla on tilaa 5 600 neliömetriä ja sääkannen kapasiteetti on noin 300 teun verran kontteja. Aluksilla erilaisten roro-lastien käsittely on joustavaa ja niiden ala- ja pääkannet on suunniteltu paperin ja storo-lastin tehokasta lastausta varten. Yksi laiva pystyy kuljettamaan enimmillään 17 400 tonnia lastia.

Edistyneen teknologian ansiosta uudet roro-alukset kuuluvat Itämeren ympäristöystävällisimpien laivojen joukkoon. Uudentyyppiset hybridialukset käyttävät perinteisiä polttoaineita, mutta alusten litiumioni-akut ladataan ajettaessa ja ladattu sähkö hyödynnetään satamassa, joten satamassa käynti on päästötön.

Kölin alle sijoitettu ilmanpyöritysjärjestelmä luo laivan pohjaan ilmakuplien muodostaman pinnan, joka vähentää kitkaa eli rungon hydrodynaamista vastusta. Ratkaisu pienentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Optimaalinen energiatehokkuus varmistetaan rungon muotoilulla ja integroidulla potkuri-peräsinjärjestelmällä.

Teksti Markku Pervilä

Jaa artikkeli