MV Werften rakentaa parhaillaan kahta jättikokoista Global Class -luokan alusta emo-Gentingille. Ensimmäinen alus on tarkoitus luovuttaa vuonna 2021 ja toisen risteilyjätin kölinlasku pidettiin maanantaina. Kölinlaskuseremoniassa Genting Groupin toimitusjohtaja Sri Lim Kok julkisti tulevan Universal Class -hankkeen.
– Global Class -luokan alukset ovat suurimpia Saksassa koskaan rakennettuja laivoja. Tämän hankkeen jälkeen suuntaamme erikoisosaamisemme Universal -luokan risteilyalusten rakentamiseen, MV Werftenin toimitusjohtaja Peter Fetten kertoi samassa tilaisuudessa.
Vaikka Gentingin Global Classin 208 000 gt:n alukset ovat pienempiä kuin Royal Caribbeanin 230 000 bruttotonnin Oasis -luokan laivat, mahtuu malesialaisten laivoille 9 000 matkustajaa eli enemmän kuin millekään jo käytössä olevalle tai tilatulle risteilyaluskonseptille, Marex kirjoittaa.
Risteilyboomi venyttää telakoiden kapasiteetin tiukalle
Tulevaisuuden Universal Class -luokan laivat ovat keskikokoisia, noin 90 000 bruttotonnin aluksia, joiden kapasiteetti on parisen tuhatta risteilyvierasta. Aluksista tulee LNG-käyttöisiä ja niiden sisustuksessa matkustajille taataan enemmän tilaa laivoilla.
Vaikka Genting on kertonut suunnittelevansa uusien laivojen aikarahtaamista muille operaattoreille, kuten hotelliketjuille, yksityiskohtaisia tietoja tästä risteilybisnesten uudesta toimintavasta on vielä vähän saatavilla. Universal Classin suunnittelu on sekin vielä alkutekijöissään.
Mutta se tiedetään varmasti , että risteilybisnekset elävät boomin aikoja eikä telakoiden kapasiteetti millään riitä kaikille aluksia tilaaville varustamoille. Markkinoiden tilanne on haastava varsinkin alalle yrittäville uusille toimijoille. Risteilyalukset ovat vaikeita hankkeita eikä niiden rakentaminen hevillä onnistu perinteisiä kauppalaivoja kasaavilta telakoilta.
Tämän on saanut kokea muun muassa hotelliketju Ritz-Carlton, joka on tilannut kolme pienehköä, mutta ylellisesti varustettua risteilyalusta espanjalaiselta Hijos de J. Barreras -telakalta. Ritz-Carltonin hanke on myöhästynyt rajusti ja kustannukset ovat kohonneet reippaasti, joten risteilyalusten käyttöönottoa on pitänyt lykätä alkuperäisistä aikatauluista.
Gentingillä kiveen kaiverrettua omistajaohjausta
Genting näki tämän risteilyalan pullonkaulan jo vuoden 2016 keväällä, jolloin se hankki omistukseensa itäisessä Saksassa toimineen Nordic Yardsin telakat Wismarissa, Rostockissa ja Stralsundissa. Samalla Genting muutti ostamansa telakkayhtiön nimeksi MV Werften.
Global Class -luokan alusten myötä MV Werftenin työvoima on tuplaantunut ja Genting on investoinut 300 miljoonaa dollaria telakoiden modernisointiin. On huomattava, että entisen Nordic Yardsin väki oli rakentanut lähinnä ropax -aluksia eikä telakoilla ollut kokemusta risteilyaluksista. Niinpä Genting hankki tätä erikoisosaamista ostamalla läntisessä Saksassa toimivan Lloyd Werftin Bremerhavenista.
– Omistajayhtiöllä on kivikova risteilybisnesten strategia, sillä tilaaja pystyy rakentamaan aluksensa omilla telakoillaan. Genting Group on ollut halukas myös investoimaan telakoiden infrastruktuuriin ja pitämään huolta tuotannon modernisoinnista, MV Werftenin talousjohtaja Carsten J. Haake kuvailee entisen Itä-Saksan laivanrakennuksen pelastanutta omistajaohjausta.