09.05.2020

John Nurmisen Säätiö kokoaa suomalaisten merisuhteen näyttelyksi

John Nurmisen Säätiön uudessa kulttuurihankkeessa kerätään suomalaisilta mereen liittyviä muistoja. Muistojen meri -hankkeen tavoitteena on avata näkökulmia ihmisten mielikuviin ja uskomuksiin merestä sekä aktivoida suomalaiset miettimään suhdettaan Itämereen. Säätiö kokoaa muistojen kirjosta ja suomalaisten Itämeri-suhteesta monimediaisen näyttelyn, joka julkaistaan Itämeripäivänä 27.8.2020.

John Nurmisen Säätiö kerää merimuistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja muiston voi jakaa joko kuvana, tekstinä, ääninauhana tai videona. Hankkeen tavoitteena on jättää pysyvä jälki kansakunnan muistiin ja kartuttaa kansallista kulttuuriperintöä.

”Me kaikki suomalaiset olemme meren kansaa. Itämeri on ollut ja on yhä meille ruoka-aitta, kulkuväylä ja napanuora muuhun maailmaan. Rannoillamme on museoita, saaria, purjehduskerhoja sekä kalastus- ja kesänviettopaikkoja, joissa jatketaan vuosisataisia mereen liittyviä perinteitä. Haluamme tutkia ja avata tätä arkipäivästä, mutta merkittävää suhdetta mereen”, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt kertoo.

Projekti huipentuu osaksi John Nurmisen Säätiön toista yhteiskunnallista tekoa, Itämeripäivää, jota juhlitaan vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa.

Suomalaisten Itämeri-muistoista kuratoitu näyttely julkaistaan 27.8. Helsingin kaupungintalolla. Näyttelyvieraat pääsevät kokemaan merimuistojen pohjalta toteutetun mediainstallaation, jossa näyttelijöiden lukemat ja tulkitsemat muistot heräävät uudestaan eloon. Installaatiossa hyödynnetään suomalaisten lähettämiä valokuvia, videoita ja ääniviestejä.

”Elokuussa näemme näyttelyn muodossa, millainen on yhteinen meremme. Meren tarinan ja sen historian tunnetuksi tekeminen on tärkeää myös siksi, että samalla opimme ymmärtämään, miksi ainutlaatuista Itämertamme pitää suojella”, Arrakoski-Engardt toteaa.

Säätiö kerää muistoja myös näyttelyn julkaisun jälkeen ja niistä voidaan koostaa myöhemmin esimerkiksi uusia näyttelyitä, kirjoja tai podcasteja.

John Nurmisen Säätiö kerää merimuistoja yhteistyössä Åbo Akademin, museoiden sekä monien muiden toimijoiden kanssa. Kaikki luvan antaneiden muistot toimitetaan lisäksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon.

”Jokapäiväiset ja juhlavatkin muistomme meren ääreltä ja sen kanssa elämisestä ovat arvokasta aineetonta kulttuuriperintöä, jota tulee ylläpitää ja tallentaa myös tuleville sukupolville. On hienoa, että Muistojen meri -hanke yhdistää tutkimus- ja kulttuurikentän voimat tämän perinnön vaalimiseksi”, Åbo Akademin Meri ja merenkulku -profilointialueen tutkija Jaana Kouri sanoo.

John Nurmisen Säätiö toivoo saavansa Itämeri-muistoja mahdollisimman monenlaisista aiheista. Tarkemmat osallistumistavat ja tietoa hankkeesta löytyy säätiön verkkosivuilta: johnnurmisensaatio.fi/muistojenmeri

Jaa artikkeli