25.12.2019

Kelluva atomimiilu sytytti Pevekin joulukuusen valot

Venäläisen Rosatomin kelluva ydinvoimala on yhdistetty sähköverkkoon Tsukotkan niemimaalla. Akademik Lomonosovin reaktoreiden jauhamat ensimmäiset voltit käytettiin symbolisena eleenä sytyttämään Pevekin kaupungin keskustorille pystytetyn joulukuusen sähkölamput.

Kuva: Rosatom

Akademik Lomonosov on varustettu kahdella KLT-40 -tyyppisellä, yhteensä 70 megawatin ydinreaktorilla. Viime kesänä ydinproomu hinattiin 4 700 kilometrin matka Murmanskista sijoituspaikkaansa itäsiperialaiseen Pevekin kaivosyhdyskuntaan, jossa se korvaa ikääntyneen ja käytöstä poistettavan Bilibinon ydinvoimalan.

Akademik Lomonosov on koko vuonna 2006 alkaneen rakentamisensa ajan herättänyt runsaasti arvostelua ympäristöväen piirisssä. Muiden muassa Greenpeace ja norjalainen ympäristöjärjestö Bellona ovat kutsuneet ydinproomua ”kelluvaksi Tshernobyliksi” ja ”ydinkäyttöiseksi Titaniciksi.”

Napapiirille suunnitellaan lisää ydinvoimaa

Rosatom puolestaan vakuuttaa, että kelluva ydinvoimala täyttää kaikki kansainvälisen ydinenergiajärjestö IAEA:n turvallisuusvaatimukset. Yhtiö on sanonut, että yksikkö on periaatteessa uppoamaton ja että se kestää jäävuorten ja jopa seitsemän metriä korkeiden aaltojen iskut.

Rosatomin arvioiden mukaan Akademik Lomonosov tuottaa riittävästi energiaa Tsuhotskin autonomisen piirin sadan tuhannen asukkaan tarpeisiin. Itse Pevekissä asukkaita on vain 4 700, joten suurin osa ydinenergiasta käytetään alueella toimivissa kaivoksissa ja energiateollisuuden offshore -porauslautoilla. Yksikkö pitää ladata uudelleen vasta 12 vuoden kuluttua.

Valtiollisen Rosatomin arvellaan suunnittelevan jo toista kelluvaa ydinvoimalaa, jossa olisi kaksi 50 megawattin reaktoria. Norjalaisen Barents Observerin mukaan Venäjän käytössä on kolme napapiirin pohjoispuolella sijaitseva ydinvoimalaa: lakkautettavan Bilibinon lisäksi joulun alla avattu Pevek ja Murmanskin ydinvoimala.

Jaa artikkeli