31.01.2020

Lähtevä pääministeri järjesti rahat uudelle supermurtajalle

Venäjä aikoo pitää Koillisväylän auki ympäri vuoden uusilla Lider-luokan ydinmurtajilla. Entinen pääministeri Dmitri Medvedjev päätti kahden miljardin dollarin satsauksesta Rosatomin huippumurtajaan viimeisenä työpäivänään.

Lider-luokan ydinkäyttöinen jäänmurtaja on ainakin suunnitelmissa kaikin tavoin edeltäjään suurempi ja tehokkaampi, joidenkin mielestä jopa kauniimpikin. Alus varustetaan kahdella RITM-400 -reaktorilla, joiden yhteinen potkuriteho on 120 MW. Tehonsa ansiosta Lider kykenee murtamaan kymmenen solmun nopeudella yli neljän metrin paksuista kiintojäätä eli pitämään 6 000 kilometrin mittaisen Koillisväylän käytännössä purjehduskelpoisena läpi vuoden.

Yli 200 metrin pituisesta ja 55 000 tonnin Lideristä tulee selvästi suurempi ja 13,5 metriä leveämpi kuin Baltijskin telakalla Pietarissa nykyään rakenteilla olevat 22220-sarjan ydinmurtajat.

Supermurtajan rahoitus selvisi hallituksen ukaasilla 15. tammikuuta eli pääministeri Dmitri Medvedjevin viimeisenä työpäivänä. Medvedjev ilmoitti hallituksensa erosta vain tunteja sen jälkeen kun presidentti Vladimir Putin oli pitänyt jokavuotisen tv-puheensa kansakunnan ja Venäjän liittovaltion tilasta, Barents Observer kirjoittaa.

Tässä vaiheessa hallituksen budjettiraameihin on merkitty 127 miljardia ruplaa eli noin 1,85 miljardia dollaria rahaa ensimmäisen Lider-luokan aluksen kehitys- ja rakennustöihin. Moskovan tavoitteena on saada ensimmäinen murtaja valmiiksi vuonna 2027 ja sen jälkeen aikomus on rakentaa vielä kaksi samanlaista alusta lisää vuosien 2027-2035 välisenä aikana.

”Oligarkin päiväuni” muuttuu hitaasti todeksi

Länsimaiset asiantuntijat ovat tähän saakka pitäneet Lider-luokkaa eräänlaisena arktisena haaveena tai ”oligarkin äärimmäisenä muskelijahtina”, josta kuitenkin nyt on tulossa täyttä totta. Aluksesta julkisuuteen levitetyt kuvat muistuttavat mieluumminkin Rivieralle sopivaa huvijahtia kuin raakojen pohjoisten olojen työkalua, Maritime-Executive kirjoittaa.

Ensimmäisen Lider (venäjäksi johtaja) -luokan aluksen rakennustyöt aloitetaan Venäjän kaukoidässä sijaitsevalla USC:n (United Shipbuilding Corporation) Zvezdan telakalla jo tämän vuoden aikana.

Lider-luokan alukset tulevat valtion ydinenergiayhtiö Rosatomin käyttöön. Kremlin keskushallinto on muutenkin siirtänyt Rosatomille pääasiallisen vastuun koko Venäjän arktisen infrastruktuurin kehittämisestä Koillisväylä mukaan lukien.

Venäjän jäänmurtajalaivasto on jo pitkään ollut maailman suurin. Lider-luokan lisäksi Pietarin telakalla on parhaillaan rakenteilla kolmen ydinmurtajan 22220-hanke. Tämän laivasarjan eli uuden Arktika-luokan kellokas aloitti merikokeet joulukuussa Suomenlahdella. N/s Arktika saa myöhemmin seuraa Ural- ja Sibir-nimisistä sisarlaivoista.

Jaa artikkeli