06.06.2019

LNG-tankkeri Gagarin Prospect on Nor-Shippingin uuden sukupolven laiva

Ensimmäinen LNG-käyttöinen aframax-tankkeri Gagarin Prospect on valittu Nor-Shipping 2019 -tapahtuman seuraavan sukupolven alukseksi. Palkintoraati pitää aluksen tilaamispäätöstä rohkeana tekona aikana, jolloin LNG:n asema merenkulun polttoaineena oli vielä lapsenkengissään. Oslon messuille osallistuu myös merkittävä joukko suomalaisen meriklusterin edustajia.

Palkintoraadin puheenjohtaja Malcolm Latarche sanoo, että uudet kriteerit tekivät valinnasta entistäkin vaikeamman. Hänen mukaan juryn jäsenten keskuudessa vallitsi välillä suuriakin erimielisyksiä tulevaisuuden laiva -kilpailun voittajasta. Gagarin Prospect kuulemma voitti sen vuoksi, että aluksen rakentamispäätös oli aikoinaan erittäin rohkea ympäristöteko.
Venäläisvarustamo Sovcomflotin eli SCF:n omistama LNG-tankkeri Gagarin Prospect päihitti messujärjestäjien lopullisella neljän kilpailijan lyhyellä listalla norjalaisen autonomisen sähkölaiva Yara Birkelandin sekä AET:n ja Teekayn vasta rakenteilla olevat innovatiiviset tuotetankkereiden aluskonseptit.
Joka toinen vuosi järjestettävä Nor-Shipping on valinnut seuraavan sukupolven aluksensa vuodesta 2011 lähtien. Tänä vuonna valinnoissa otettiin huomion myös alusten energiatehokkuus. Näin kilpailuun voitiin ottaa mukaan myös vanhempia laivoja niille tehtyjen onnistuneiden muutostöiden perusteella sekä uusia, vasta seuraavien viiden vuoden aikana valmistuvia konseptialuksia.
”Vihreän korsteenin” rohkea ympäristöpäätös
Palkintoraadin puheenjohtaja Malcolm Latarche sanoo, että uudet kriteerit tekivät valinnasta entistäkin vaikeamman. Hänen mukaan juryn jäsenten keskuudessa vallitsi välillä suuriakin erimielisyksiä tulevaisuuden laiva -kilpailun voittajasta. Gagarin Prospect kuulemma voitti sen vuoksi, että aluksen rakentamispäätös oli aikoinaan erittäin rohkea ympäristöteko.
– Kun alus tilattiin, LNG:n käyttö meripolttoaineena oli vasta lapsenkengissään eikä ollut mitään takeita siitä, että kaasukäyttöiset laivat yleistyisivät tähän tahtiin. Alusta tilattaessa varustamolla ei ollut laivalle yhtään aikarahtaussopimusta, mikä sekin heijastelee aluksen tilausta erittäin rohkeana päätöksenä, Latarche sanoo.
Gagarin Prospect valmistui eteläkorealaiselta HHI:n Samhon telakalta heinäkuussa 2018 ja tankkialus on nyt aikarahdattu Shellin polttoainekuljetuksiin kymmenen vuoden sopimuksella. Gagarin Project on ensimmäinen laiva Sovcomflotin niin sanotussa ”Vihreän korsteenin” aloitteessa. Tähän puhtaampien laivojen katraaseen valmistuu kaikkiaan kuusi LNG-käyttöistä aframax -tankkeria ja laivasarja on kehitetty yhteistyössä Shellin kanssa.
Jääluokkaan 1A rakennettu Gagarin Prospect pystyy toimimaan ympärivuotisesti haastavissakin jääoloissa. Alus on varustettu polaarikoodin tutkilla ja navigointilaitteilla ja sen pääkoneet ja apukoneet toimivat joko kaksitoimisesti tai kokonaan LNG:llä.
Palkinnon luovutti Norjan ulkomaankauppaministeri Torbjørn Røe Isaksen messujen avajaisissa maanantaina Oslossa.
Palkintoraadin toiseksi sijoittama Yara Birkeland on norjalaisen lannoiteyhtiö Yara International ASA:n tilaama ensimmäinen täysin sähköinen itseohjautuva alus. Aluksella on tehty jo runsaasti merikoeajoja, kuten  kauko-ohjausjärjestelmän kokeita. Miehittämättömän aluksen odotetaan aloittavan lannoitelastien koekuljetukset vuonna 2020.
Yara Birkelandin rakentaja on puolustusvälineistään, kuten torpedoista ja ohjuksista, tunnettu Kongsberg Gruppen ASA. Sama norjalaisyhtiö on yrityskaupan jälkeen nykyään myös Rolls-Royce Commercial Marinen uusi isäntä.
Suomen meriklusteri hyvin edustettuna
Nor-Shipping 2019 -tapahtuman johtaja Per Martin Tanggard uskoo, että kaikista raadin palkitsemista aluksista tulee modernin laivanrakennuksen airueita omilla alueillaan. Hänen mielestään kaikki neljä alustyyppiä edustaa merenkulun uutta ajattelua tehokkaina, tuottavina ja ympäristön hyvin huomioon ottavina konseptilaivoina.
Tämän kertainen Nor-Shipping järjestetään Oslossa ja Lillestrømissä 4.-7. kesäkuuta. Järjestäjät odottavat tilaisuuksiin 35 000 näyttelyvierasta yli 75 maasta ja paikalla on lähes tuhat näytteilleasettajaa.
Kansainväliseen merenkulun tapahtumaan on kokoontunut myös edustava joukko suomalaisen meriklusterin edustajia, kuten Navigator International kertoo.
Jaa artikkeli