22.05.2020

Maailman suurin murtaja tilattiin videolinkillä

Arktisia rikkauksia himoitseva Venäjä antaa palttua maailmantalouden epävarmuuksille. Venäjän uuden pohjolan satraappi, valtion ydinenergiayhtiö Rosatom tilasi torstaina ensimmäisen Lider-luokan ydinmurtajan Zvezdan telakalta. Koronaviruksen takia seremonioista oli luovuttu ja sopimukset allekirjoitettiin videon välityksellä.

Pandemia on estänyt suuret tapaamiset ja rajoittanut matkustusta kaikkialla, myös Venäjän kaltaisessa jättimaassa. Niinpä Lider-luokan ensimmäisen murtajan tilaussopimukset allekirjoitettiin videotapahtumana. Torstaina 23. huhtikuuta pidetyssä tilaisuudessa tilaaja, Rosatomflotin pääjohtaja Mustafa Kashka istui varustamon pääkonttorissa Murmaskissa ja hänen kollegansa, Zvezdan telakan johtajat Vladivostokin liepellä sijaitsevassa Bolshoi Kamenissa Venäjän Kaukoidässä.

Mustafa Kashkan tiedotusvälineille antamassa lausunnossa tähdennetään Lider-murtajan ja sen suunniteltujen sisaralusten merkitystä Koillisväylän turvallisen ja säännöllisen liikenteen takaajina vuoden ympäri, Barents Observer kirjoittaa.

Rännit auki suurillekin LNG-tankkereille

Nyt tilatusta Lider (venäjäksi johtaja) -luokan aluksesta tulee maailman suurin ja voimakkain ydinkäyttöinen jäänmurtaja. Torstaina allekirjoitetun sopimuksen mukaan alus on suunniteltu luovutettavaksi tilaajalle vuonna 2027.

Murtaja varustetaan kahdella RITM-400 -tyypin ydinreaktorilla, joiden yhteisteho on 120 megawattia. Liderin uppouma on 55 000 tonnia eli reilusti suurempi kuin uusilla, vasta rakenteilla olevilla Arktikalla-luokan ydinmurtajilla. Pietarilaisen Baltijskin telakan on määrä luovuttaa jo rankasti myöhästynyt n/s Arktika eli 22220-sarjan kellokas Rosatomflotin käyttöön myöhemmin tänä vuonna.

Lider-luokan aluksista tulee 13,5 metriä leveämpiä kuin Arktikan-luokan murtajista ja ne on suunniteltu avaamaan leveämmät jäärännit suurimmillekin Koillisväylällä kulkeville uusille LNG-tankkereille.

Venäjän entinen pääministeri Dmitri Medvedjev allekirjoitti valtion tilausvaltuudet uusille Lider-luokan murtajille viimeisenä työpäivänään tammikuussa. Venäjän liittovaltio rahoittaa ensimmäistä murtajaa 127 miljardin ruplan eli noin 1,85 miljardin euron takauksilla.

Lider-luokkaa on tarkoitus kasvattaa kahdella sisarlaivalla, joiden kaavaillaan valmistuvan vuosina 2030 ja 2032. Näiden alusten rahoitusta ei ole vielä päätetty.

Jaa artikkeli