Sähkölautta Ellen aloittaa Ærøn ja Fynshavin saarten välisen liikenteen näillä näkymin heinäkuussa. Saarten 22 merimailin mittainen reitti on seitsemän kertaa pidempi kuin millään muulla sähkökäyttöisellä aluksella tähän mennessä.
Ellen on noin 60 metriä pitkä ja 13 metriä leveä yhteysalus. Aluksen nopeus on 13-15,5 solmua ja sen matkustajakapasiteetti on kesällä 198 matkustajaa ja talvella 147. Alus kuljettaa avoimella kannella joko 31 autoa tai viisi rekkaa. Ellenillä on muun muassa maailman suurin merikäyttöön asennettu akkujärjestelmä, jonka teho on 4,3 MW. Se on myös ainoa alus, jolla ei ole generaattoria varajärjestelmänä.
Aluksen sähkömoottorit, akut ja maasähkön latauslaitteet sekä propulsiolaitteet valvontaohjelmistoineen on toimittanut tanskalaisen Danfossin suomalainen tytäryhtiö Danfoss Editron Oy. Yhteysaluksen operaattori on Ærøn kunnallinen liikennelaitos.
Lappeenrannan kuvio syntyi yrityskaupasta
Danfoss Editronin toimitusjohtaja Kimmo Rauma huomauttaa, että merenkulku on merkittävä kasvihuonepäästöjen aiheuttaja, jonka vuotuiset 900 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vastaavat 2,5 prosenttia maailman kaikista kasvihuonepäätöistä.
– Haluamme tehdä oman osuutemme saasteiden vähentämisessä ja uskomme, että merenkulku voi toimia esimerkkinä muille toimialoille. Ellen e-ferryn toimitus vahvistaa asemaamme maailman johtavana sähkökäyttöisten lauttojen toimittajana. E-lautta Ellenin arvioidaan säästävän joka vuosi 2 000 tonnia CO2-päästöjä, Kimmo Rauma sanoi aluksen kastetilaisuudessa kesäkuun alussa Tanskassa.
Danfoss Editron on erikoistunut suurten koneiden, raskaan liikenteen ja merenkulun sähköisiin voimalaiteratkaisuihin. Yhtiön tuotteiden teho asettuu 30 kW:n ja 2 000 kW:n välille.
Danfossin lappeenrantalainen kytkös syntyi marraskuussa 2017, kun suuri tanskalainen sähkölaiteyhtiö osti kokonaan silloisen Visedo Oy:n osakekannan. Samalla Visedosta tuli Danfoss Power Solutions -liiketoimintayksikön osa, jonka pääkonttori ja tuotantolaitos pysyivät Lappeenrannassa. Yrityskaupan jälkeen Kimmo Rauma on jatkanut liiketoimintayksikön vetäjänä ja niin ikään yrityksen yhteistyö Lappeenrannan teknillisen yliopiston eli LUT:n kanssa on säilynyt ennallaan.