27.01.2020

Maarianhamina kutsuu Merenkulun Päivään

Merialan vuosittainen tapahtuma Merenkulun Päivä – Sjöfartens Dag järjestetään Maarianhaminan Alandica-keskuksessa 14. toukokuuta. Tilaisuuksiin ja seminaareihin odotetaan tälläkin kerralla enemmän kuin tuhatta merenkulun ammattilaista eri maista ja liiketoiminnan eri alueilta.

Merenkulku on kautta historian ollut Ahvenanmaan tärkein elinkeino ja tänäkin päivänä toimiala vastaa viidesosaa maakunnan bruttokansantuotteesta. Merielinkeinot ja varustamot ovat saarimaakunnan suurimpia työllistäjiä. Ahvenanmaa on myös pohjoisen Itämeren liikenteen tärkein solmukohta, sillä joka päivä saarilla käy 24 matkustaja-alusta.

Merenkulun Päivä – Sjöfartens Dag sai alkunsa merialan opiskelijoiden vuosittaisena tapahtumana. Sittemmin tapahtuma on laajentunut varustamoiden ja merialalla toimivien yritysten tapaamiseksi. Toki opiskelijoilla on myös nykyään tärkeä sija yritysten tulevaisuudessa.

Keväällä 2019 Maarinahamina houkutteli paikalle yli 110 yrityksen edustajia ja messuvieraita saapui toista tuhatta. Tänä vuonna järjestäjät odottavat yhtä vilkasta osanottoa.

Toukokuun 14. päivän tapahtuman tarkka ohjelma kerrotaan myöhemmin. Jo nyt on selvää, että tapahtuman kantavia teemoja tulevat olemaan ”Ihmisen rooli kestävän kehityksen merenkulussa-” ja ”Ilmastonmuutoksen vaikutukset merialalla-” kaltaiset aihealueet.

Ohjelmaa perinnepurresta hyväntekeväisyysliikuntaan

Tänä vuonna vierailla on mahdollisuus tutustua Maarianhaminan Sjökvarteretissa esillä olevaan Alanta -purteen. Kyseessä on 15-metrinen perinnealus, joka on suunniteltu ja rakennettu 1800-luvun alun menetelmien mukaisesti.

Ja tälläkin kertaa monet messuvieraat saapuvaat Maarianhaminaan jo ennen tapahtuman virallista osuutta torstaina 14. toukokuuta. Tätä varten Ålands Sjöfart r.f. on järjestänyt tilaisuuksia ja oheisohjelmaa myös keskiviikkopäivälle.

Viime vuoden tapaan nytkin järjestetään keskiviikkona Mercy Ship Race, jossa osallistujat voivat juosta tai kävellä 5 ja 10 kilometrin matkat. Ilmoittautumismaksut tilitetään Mercy Ships -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka on 40-vuotisen toimintansa aikana tukenut erityisesti Afrikan lääkehuoltoa Mercy Africa -sairaalalaivalla.

Keskiviikkoiltana osallistujilla on tilaisuus keskustella ja vaihtaa mielipiteitä merialan ajankohtaisista asioista.

Tähän mennessä seuraavat luennoitsijat ovat vahvistaneet osallistumisensa Merenkulun Päivään torstaina 14. toukokuuta 2020:

Björn Blomqvist, Rederiaktiebolaget Eckerö
Christer Bruzelius, Destination Gotland
Håkan Fagerström, TallinkSilja
Lasse Johansson, konsulttiyhtiö SMHI
Kjetil Kåsamoen, merikapteeni, DNV GL
Petter Mowinckel, laivansuunnittelija
Borna Petrovic, laivameklari, Barry Rogliano Salles
Per Tunell, Wallenius Marine
Cecilia Österman, Linnaeus-yliopisto

Merenkulun Päivään voi ilmoittautua nettiosoitteessa www.sjofart.ax, josta saa myös lisätietoa tarkemmasta seminaariohjelmasta.

Jaa artikkeli