21.11.2019

NauticAi kimppaan Inmarsatin kanssa

Suomen johtaviin merenkulun startupeihin kuuluva NauticAi liittyy satelliittiyhtiö Inmarsatin ylläpitämään Fleet Data -palveluun. Älykkäämpään merenkulkuun pyrkivä Fleet Data kerää dataa aluksille sijoitetuilta mittareilta ja antureilta ja lähettää informaation Inmarsatin keskustietokantaan analysoitavaksi.

Brittiläisen satelliittitietoliikenneyhtiö Inmarsatin ja tanskalaisen Danelecin yhdessä kehittämä Fleet Data on aloittanut kaupallisen toimintansa tänä vuonna. NauticAi käyttää Fleet Datan ohjelmointirajapintaa omassa BOQA (ridge Operations Quality Assurance) -ratkaisussaan. Sopimus avaa suomalaisyhtiölle hyvät mahdollisuudet kehittää omia palvelujaan.

NauticAi:n toinen perustaja, merikapteeni Henrik Ramm-Schmidt sanoo, että Inmarsatin kanssa työskentely auttaa NauticAi:ta muun muassa keräämään alusten reittidataa ja muita tietoja edullisemmin ja helpommin – toisin sanoen tarvitsematta rakentaa yritykselle omia ja kalliita järjestelmiä.

– Voimme keskittyä omaan osaamiseemme ja luoda edullisia pilviratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin, toimitusjohtaja Ramm-Schmidt sanoo NauticAi:n tiedotteessa.

NauticAi:n tilannetieto-, suorituskyky- ja sääpalveluja käyttävät muiden muassa Tallink-Silja, Meriaura ja Containerships.

Mallia otettu lentokoneiden valvontajärjestelmistä

Ramm-Schmidtin mukaan BOQA-ratkaisulla on esikuvia ilmailusta ja sen lennonvalvonnasta. Ratkaisu otettiin ensi kertaa käyttöön parisen vuotta sitten Royal Caribbeanin ja Carnivalin kaltaisten suurten varustamoiden risteilyaluksilla.

Tekoälyä hyödyntävä BOQA kerää automaattisesti dataa esimerkiksi poikkeavasta käyttäytymisestä komentosiltatyöskentelyssä. Järjestelmä seuraa reitinvalintoja, säätietoja, alusten liikkumista, sähkökatkoksia tai hätäpysähdyksiä. Järjestelmään kehitetään jatkuvasti uusia toimintoja, kuten läheltä piti -tilanteiden raportointia.

Inmarsatin digitaalisten ratkaisujen johtaja Marco Cristoforo Camporeale toivottaa NauticAi:n tervetulleeksi Fleet Datan käyttäjien joukkoon.

– Meillä on veressämme sama dna eli kumpikin yritys pyrkii parantamaan merenkulun turvallisuutta kaikin keinoin, Camporeale sanoo.

Nyt julkistetun Inmarsat -yhteistyön lisäksi NauticAi on mukana Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rahoittamassa Maritime AI-NAV -hankkeessa, jossa tutkitaan tekoälyn käyttöä autonomisilla aluksilla. Testilaivana tässä hankkeessa on Tallink-Siljan Megastar.

Jaa artikkeli