20.09.2019

Neva – tapahtuma koettiin Pietarissa

Pietarissa järjestettiin 17 – 20.9.2019 Venäjän laiva-alan merkittävin konferenssi ja näyttely Neva. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi ja luonnolliseti aina Pietarissa, maan meriklusterin kiistattomassa pääkaupungissa. Tämänkertainen oli jo järjestyksessään viidestoista. Neva kattaa laajalti merialan eri sektoreita kuten kauppamerenkulku, laivanrakennus, offshore – toiminta, satamat, sisävesiliikenne ja merentutkimus. Etenkin näyttelyssä painopiste oli tänäkin vuonna selkeästi laivanrakennussektorilla.

Aker Arctic on yksi tunnollisimmista Neva – osallistujista. Sales Manager Arto Uuskallio ja Marketing Assistant Elena Tsvetkova yrityksen näyttelyosastolla.

Nevalla on pitkiä historia. Tämän vuoden tapahtuma oli jo viidestoista. Muutama vuosi sitten tapahtuma siirrettiin Pietarin kaupungin keskustan läheltä uuteen Expocenter – kompleksiin, joka on hyvin lähellä Pietarin lentokenttää. Erittäin tehokkaasti toimivat ja erittäin vaikuttavat nykyaikaiset tilat.

Näyttelyssä oli tänä vuonna yli 700 yritystä ja painopiste oli selkeästi laivanrakennuksessa. Venäjän suurimmat telakat/telakkayhtiöt olivat näyttävästi esillä, erityisesti United Shipbuilding Corporation, jolla on maassa hallitseva rooli varsinkin sotalaivarakentamisessa sekä Zvezdan telakka Kauko-Idässä (Zvezda Shipbuilding Complex). Zvezda on mammuttitelakka ja edelleen rakenteilla, mutta samanaikaisesti rakennetaan ensimmäisiä uudisrakennuslaivoja. Eri lähteiden mukaan telakalla on yli kolmenkymmenen laivan tilauskanta, pienehköistä offshore – apualuksista aina suuriin arktisiin lastilaivoihin. Zvezdan odotetaan rakentavan tulevaisuudessa myös LNG – aluksia, ehkä jopa arktisiin kuljetuksiin.

Näyttelyn yhteydessä olevassa konferenssissa oli yhteensä 27 eri sessiota. Näissä käsiteltiin merenkulun ja laivanrakennuksen akuutteja kysymyksiä laidasta laitaan, kaikkea sisävesiliikenteestä telakkayritysten modernisoitiin.

Viidellätoista suomalaisella yrityksellä oli näyttelyssä oma osasto, suurimpina perinteisesti Wärtsilä ja ABB. Tämän lisäksi eräät suomalaiset yritykset olivat luonnollisesti edustettuina näyttelyssä paikallisten yhteistyökumppaneidensa tai edustajiensa osastoilla. Suomalaisten suhteellinen osuus tilaisuudessa on tänään varsin vaatimaton takavuosiin verrattuna.

Erityisesti pisti tänä vuonna silmään kiinalaisten laitetoimittajien ja turkkilaisten telakoiden suuri osuus. Sanktioilmapiiri on selvästikin jarruttanut joidenkin eurooppalaisten toimintaa Venäjällä ja hedelmiä tästä näyttävät korjaavan varsinkin kiinalaiset ja turkkilaiset yritykset.

Mullistavia uutisia ei tänä vuonna julkaistu tilaisuuden yhteydessä.

Venäjän laivanrakennustoiminta tuntuu edelleen olevan varsin sisäänpäin lämpiävää. Suurimmassa osassa paikallisten firmojen näyttelyosastoja ainoa kieli oli edelleenkin Venäjä. Tämä koski selkä painettua aineistoa että verbaalista kommunikaatiota. Tämä kirjoittaja oli edellisen kerran Neva – tapahtumassa kahdeksan vuotta sitten. Globalisaation ja avoimuuden suhteen tänä aikana ei tunnu tapahtuneen mitään konkreettista kehitystä, mikä on valitettavaa varmaankin sekä venäläisten että myös ulkomaisten toimijoiden kannalta. Kielimuuri on edelleen korkea eikä alentamiseen tunnuta paljon panostettavan. Hämmentävää oli esimerkiksi se, että jopa lehdistölle lehdistötiloissa tarjottu materiaali oli ainoastaan Venäjänkielistä. Venäjää ympäröivä sanktioilmapiiri saattaa hyvinkin jarruttaa alan yleistä avoimuuskehitystä.

Teksti Eero Mäkinen

Jaa artikkeli