18.10.2019

Ohjusvene Tornio testaa uusia aseitaan

Hamina-luokan ensimmäinen uudistettava alus, ohjusvene Tornio on valmiina merikokeita varten. Samalla Torniosta tulee merivoimien iskukykyisin alus, sillä merivoimat ottaa käyttöön torpedot ensi kertaa sen jälkeen, kun Suomelta kiellettiin nämä aseet Pariisin rauhansopimuksessa.

PGG Tornio.

Ohjusvene Tornion merivastaanottokokeet järjestetään loppuvuodesta 2019 eli käytännössä ennen jäiden tuloa. Alumiinirunkoisella Torniolla ja sen sisaraluksilla on vain rajallinen kyky kulkea jäissä.

Merivoimien suunnittelupäällikkö, kommodori Janne Muurinen kertoo, että Tornion merikokeet koostuvat useista eri osista ja että juuri tästä syystä kokeista on kerrottu ilman tarkkoja aikatauluja. Merkittävintä kokeissa on se, että niissä merivoimat ottaa virallisesti vastaan uuden asejärjestelmän.

– Asejärjestelmien lisäksi kaikki muutkin järjestelmät testataan merioloissa ja vasta kaikkien tultua hyväksytyiksi koko alus otetaan palveluskäyttöön, Muurinen selostaa kokeiden kulkua.

Myös torpedojen ensimmäiset koeammunnat tehdään vailla sen suurempia fanfaareja ja ilman tarkkoja aikataulutietoja.

Suve-torjunnan iskukyky tehostuu reippaasti

Tornion torpedot ovat ruotsalaisen Saabin toimittama asejärjestelmä, jolle merivoimissa on annettu ytimekäs tyyppinimi torpedo 45. Myöhemmin Suomi ottaa käyttöön saman valmistajan edistyneemmän torpedo 47 -version.

– Uudet asejärjestelmät tehostavat merkittävästi sukellusveneiden torjuntakykyämme. Puhutaan noin 40 solmun nopeuksista veden alla, joten torpedot ovat ihan eri luokan aseita kuin nykyiset syvyyspommit, Muurinen sanoo.

Merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju on aiemmin kutsunut moderneja torpedoja eräänlaisiksi vedenalaisiksi ohjuksiksi. Muurisen mielestä näin voidaan hyvin kuvata, koska näiden aseiden tarkka kantama on jopa parisenkymmentä kilometriä.

– Torpedo 47 tulee meille käyttöön suurin piirtein yhtä aikaa Ruotsin merivoimien kanssa. Aikataulu menee 2020-luvun puolelle, mutta tapahtuu ennen vuosikymmenen puoliväliä, Muurinen sanoo.

Alukset korjataan yksi kerrallaan Teijossa

Torpedojen ja syvyytettävän kaikuluotainjärjestelmän (vds – variable depth sonar) ansiosta Hamina-luokan ohjusveneiden vedenalainen torjuntakyky paranee tuntuvasti. Myöhemmin myös alusten ilmatorjunta- ja pintatorjuntakykyä tehostetaan. Kokonaishinnaltaan 223 miljoonan euron Hamina -hankkeen myötä syntyvät merivoimien toistaiseksi iskukykyisimmät alukset.

Ohjusvene Tornion peruskorjaustyöt alkoivat Teijon telakalla alkuvuodesta 2018. Koko hankkeessa peruskorjataan yhteensä neljä ohjusvenettä ja sen tuottamat uudistetut alukset ovat kaikki merivoimien käytössä vuoden 2021 aikana.

Kommodori Janne Muurisen mukaan Hamina-luokan korjaustyöt tehdään alus kerrallaan hyvästä syystä.

– Kaikkia aluksia ei voi panna yhtä aikaa telakalle, kun meripuolustuksen iskukyky halutaan säilyttää.

Jaa artikkeli