Kohteet ovat etupäässä rahtilaivoja ja öljytankkereita. Nyt julkistetussa sopimuksessa kyse on viiden vuoden kokonaispalvelupaketista, ja Koistisen mukaan alusten operaatiot keskittyvät Intian ja Singaporen alueelle.
Koistinen kertoo, että BSM-sopimusta on toki hierottu pidempään ja että sen julkistaminen ajoitettiin sopivasti Hampurin SMM-tapahtuman yhteyteen.
Navidiumin kilpailukyvyn parhaana takeena hän pitää mittausjärjestelmien älykästä ja kokonaisvaltaista ratkaisua. Sama järjestelmä sopii monille alustyypeille sekä asiakkaille aina varustamoista laivanisännistöyhtiöihin ja telakoihin.
Navidiumin tuotekehitys sijaitsee Oulussa, mutta yhtiöllä on myyntitoimistoja Espoosta Hollantiin, Kiinaan ja Intiaan, ja lähiaikoina myös Pietariin saakka.
Digitalisaatio ja iot jyräävät merelläkin
Yritysten digitalisaatio ja siihen liittyvät esineiden internet eli internet of things sekä automatisointi säästävät varustamoille ja muille operaattoreille rahaa, aikaa ja ympäristöä.
Navidiumin ohjelmistojen avulla arvioidaan olosuhteita, kuten tuulia ja merivirtoja sekä optimoidaan reittivaihtoehtoja. Lisäksi seurataan aluksen sisäisiä toimintoja ja mahdollisia ongelmia. Kun syyt ja seuraukset on analysoitu, ohjelmistot antavat miehistölle reaaliaikaisia neuvoja toimintatavoista.
BSM-toimeksiannon myötä Navidiumin toiminta nousee uudelle tasolle. Yrityksen liikevaihto on ollut tähän asti noin puoli miljoonaa euroa, mutta jo ensi vuonna oululaisyhtiön tähtäimessä on kymmenen miljoonan euron vaihto.
- Meriteollisuudessa uusien ratkaisujen merkitys vain kasvaa. Ihmisten ja virheiden määrä vähenee. Lopullisena tavoitteena pyrimme automatisoimaan kaiken tiedonkeruun laivasta, rahoitusjohtaja Janne Tolonen arvelee.
Myös Arto Koistinen kertoo, että neuvotteluja uusista ohjelmistotoimituksista käydään koko ajan.
Teksti Markku Pervilä
Kuva Kari Martiala