04.06.2020

Risteilyille lähtölaukaus Saksan joilla

Euroopan jokiristeilyt ovat pääsemässä tositoimiin, vaikka kansainväliset risteilyt ovat muualla vielä pitkään pysähdyksissä. Saksalainen matkanjärjestäjä Nicko Cruises avasi kesäkuun alussa matkailukauden, kun sen aikarahtaama jokialus m/s nickoVISION seilasi Tonavaa ja Reiniä pitkin Straubingista Düsseldorfiin.

Viking Cruisesin jokiristeilyalus Tonavalla.

Nicko Cruisesin lähtölaukaus on samalla tärkeä ensimmäinen askel elinkeinolle, joka on nopeasti löytänyt itsensä keskeltä viranomaissääntöjen ja terveysmääräysten karikoita. Nickon mukaan Saksassakin määräykset vaihtelevat melko paljon eri osavaltioissa. Reinland-Pfalzin osavaltio aikoo avata risteilykauden lähiaikoina, mutta muissa Saksan osissa ja etenkin naapurimaissa säännöt vaihtelevat vielä enemmän.

M/s nickoVISIONin kesäkuun 1. päivänä alkanut matka päättyy 13. kesäkuuta Düsseldorfiin, jonka jälkeen alus tekee lyhyempiä reissuja Reinillä. Kesäkuun 26. alus lähtee paluumatkalle kohti Passauta, josta se jatkaa Tonavaa pitkin jo ilmoitetun aikataulun mukaan.

Korona on perunut myös paljon jokiristeilyjä

Myös Nicko Cruises on tänä kesänä saanut osansa koronaviruksen aiheuttamista vaikeuksista. Kevään ja alkukesän aikana yhtiö on joutunut perumaan kaikki matkansa Tonavalla, Kroatiassa, Portugalissa, Ranskassa, Venäjällä ja Aasiassa.

Nyt näyttää siltä, että matkustusrajoituksia lievennetään eräissä maissa kesäkuun puolivälistä lähtien. Nicko Cruisesin lisäksi lähinnä saksalaisille markkinoiduista Euroopan jokiristeilyistä ovat kertoneet monetjokivarustamot, kuten A-Rosa, Phoenix Reisen, Plantours ja Scylla. Ranskalainen CroisiEurope suunnittelee aloittavansa oman kautensa asteittain heinäkuun puolivälistä alkaen, Marex kirjoittaa.

Lähtölaukaus Euroopassa ei koske kansainvälisiä risteilyvieraita. Amerikkalaiset jokimatkoihin erikoistuneet varustamot, kuten AmaWaterways ja Viking Cruises ovat peruuttaneet omat Euroopan matkansa jopa elokuun loppuun saakka. Yhdysvalloissa American Queen Steamboat Company ja American Cruise Lines ilmoittavat aloittavansa matkat sikäläisillä joilla heinäkuussa.

Jokibisneksiä valvotaan tiukoilla säännöillä

Matkanjärjestäjänä myös Nicko Cruisesin aloitus on ollut vaikea. Yhtiö käyttää enimmäkseen Scylla-varustamolta aikarahdattuja aluksia, joilla on tiukat uudet turvasäännöt sekä matkustajille että miehistölle. Matkustajille tehdään terveystarkastus kuumemittauksineen ennen laivalle pääsyä ja matkatavarat desinfioidaan. Matkustajamäärä on rajoitettu kahteen kolmasosaan aluksen koko kapasiteetista.

Laivoilla pitää noudattaa tiukkoja sääntöjä, kuten turvavälejä ja sosiaalisen eristäytymisen ohjeita kasvomaskeineen kaikkineen. Palveluhenkilöstö käyttää suojanaamareita ja käsineitä. Sanomattakin on selvää, että saunat, uima-altaat ja punttisalit ovat kiinni.

Kaiken kaikkiaan Euroopan jokiliikennettä voidaan pitää eräänlaisena testialustana valtameriristeilyille tuleville terveys- ja turvamääräyksille. Esimerkiksi Norwegian Cruise Linen alkuviikolla julkaisemissa Covid-19 -määräyksissä mainitaan niin ikään terveystarkastukset lämpömittauksineen, ilmansuodatinten vaihdot tasokkaampiin laitteisiin sekä muut määräykset kapasiteetin rajoituksineen, Seatrade News kirjoittaa.

Suuret kansainväliset risteilyvarustamot ovat kertoneet erilaisista matkojen aloituspäivistä heinä-elokuusta alkaen. Risteilyjen alkamispäivät vaihtelevat tosi paljon varustamoista ja kohdealueista riippuen. Esimerkiksi Kanada ja Australia ovat rajoittaneet risteilyjen alkamista omilla vesillään lokakuulle saakka.

Viking Cruisen jokiristeilyalus Budapestissa.

Edes määräykset eivät vie risteilyjen viehätystä

Nyt moni lomaansa suunnitteleva pohtiikin väistämättä sitä, miten hauskaa edellä kuvatun kaltaisessa normien mukaisessa lomailussa enää on, kaikkine turvaväleineen ja sosiaalisine eristäytymisineen?

Risteilyalan etujärjestö CLIO (Cruise Lines International Association) on ihan toista mieltä. CLIO:n mukaan jokiristeilyjen määrä kasvoi vuonna 2019 edellisestä vuodesta 53 prosenttia itäisessä Euroopassa (Rein, Mosel, Tonava, Elbe) ja läntisessä Euroopassakin 30 prosenttia (Soane, Seine, Loire). Etelä-Euroopan joilla (Douro, Rhône, Dordogne, Garonne ja Po) matkustajamäärä nousi 24 prosenttia.

Jokiliikenteen harjoittajat kertovat matkustajien käyttävän rahojaan mieluummin kokemuksiin kuin aineellisiin hankintoihin, ja näihin tarpeisiin matkoja on myös kehitetty. Jokiristeilyillä ihmiset ovat merellä matkaavia kiinnostuneempia paikallisista kulttuureista, perinteistä, ekologiasta, villieläimistä, taiteista, ruoasta ja historiasta. Jokimatka voi tarjota myös ainutlaatuisen pääsyn kohteisiin, joihin muuten on lähes mahdotonta päästä.

Jaa artikkeli