10.06.2020

Saabin kevyttorpedoilla osuvat ammunnat

Saabin uudet kevyttorpedot on ensi kertaa koelaukaistu onnistuneesti korvetista ja sukellusveneestä. Samanlaiset Saab SLWT -asejärjestelmät tulevat myös Suomen merivoimien Hamina- ja Pohjanmaa-luokan aluksiin.

Kuva: Saab

Saab, Ruotsin puolustusmateriaalihallinto (FMV) ja puolustusvoimat tekivät ensimmäiset uuden Saab Lightweight Torpedo (SLWT) ‑asejärjestelmän koelaukaisut helmi-maaliskuussa koeampuma-alueilla Ruotsin Itämeren rannikkovesillä Karlskronan edustalla.

Torpedot laukaistiin Gotland -luokan sukellusveneestä ja Visby -luokan korvetista. Kokeiden tarkoituksena oli varmistaa, että torpedo voidaan laukaista turvallisesti näistä aluksista. Niillä todennettiin myös järjestelmän integrointi aluksiin sekä SLWT:n hakupään toimintakyky.

– Saab Lightweight Torpedo antaa Ruotsin ja Suomen merivoimille kyvyn torjua ja tarvittaessa tuhota vihollisen vedenalaisia aluksia ja pinta-aluksia. Näiden testien menestyksekäs toteuttaminen on tärkeä välitavoite tässä projektissa, kertoo Saabin Dynamics -liiketoiminta-alueen johtaja Görgen Johansson.

Tämän Ruotsin merivoimien sukellusveneisiin ja korvetteihin asennettavan torpedojärjestelmän kehittäminen alkoi vuonna 2016 Ruotsin puolustusvoimien materiaalihallinnon (FMV) tekemästä tilauksesta.

Tammikuussa 2018 Suomen merivoimat teki tilauksen SLWT -järjestelmästä osana Hamina -luokan aluksien peruskorjaushanketta. Torpedot asennetaan myös uusiin Pohjanmaa -luokan korvetteihin, joiden taistelujärjestelmän toimittajaksi Saab valittiin vuonna 2019.

SLWT on suunniteltu Itämeren vaativia saaristo-olosuhteita ja matalia rannikkovesiä varten, mutta se toimii erinomaisesti myös syvemmissä vesissä. Tämän huippunykyaikaisen järjestelmän ominaisuuksiin kuuluu täysin digitaalinen maalinhakujärjestelmä, jota voi käyttää joko ammu ja unohda ‑tyyppisenä tai lankaohjattuna.

Se on monipuolinen järjestelmä, joka voidaan laukaista monenlaisilta alustoilta, kuten pinta-aluksista, helikoptereista, lentokoneista ja sukellusveneistä.

Ohjusvene Tornio on merivoimien iskukykyisin alus

Suomessa Saabin ensimmäiset torpedot on asennettu viime vuonna peruskorjatulle ohjusvene Torniolle. Merivoimissa uusille aseille on annettu ytimekäs tyyppinimi torpedo 45. Myöhemmin Suomi ottaa käyttöön saman valmistajan edistyneemmän torpedo 47 -version eli nyt kokeillun SLWT -kevyttorpedon.

Torpedot tehostavat merkittävästi sukellusveneiden torjuntakykyä Suomen merivoimissa. Puhutaan noin 40 solmun nopeuksista veden alla, joten torpedot ovat ihan eri luokan aseita kuin nykyiset syvyyspommit.

Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju on aiemmin kutsunut moderneja torpedoja eräänlaisiksi vedenalaisiksi ohjuksiksi, koska näiden aseiden tarkka kantama on jopa parisenkymmentä kilometriä.

Suomessa torpedo 47 tulee käyttöön suurin piirtein yhtä aikaa Ruotsin merivoimien kanssa.

Jaa artikkeli