26.05.2020

Scandlinesin lautalle asennettiin Norsepowerin roottoripurje muutamassa tunnissa

Saksan Rostockin ja Tanskan Gedserin välillä liikennöivälle hybridilautta M/V Copenhagenille asennettiin 30 m korkea ja 5 m halkaisijaltaan oleva Norsepowerin roottoripurje. Viimeisten kuukausien aikana tehtyjen huolellisten valmistelujen ansiosta asennus valmistui muutamassa tunnissa.

Norsepowerin roottoripurje on modernisoitu Flettner-roottori, joka voidaan asentaa uusiin aluksiin tai jälkiasentaa jo käytössä oleviin laivoihin. Roottoripurje tuottaa työntövoimaa Magnus-ilmiön avulla ja pienentää laivan potkuritehontarvetta. Tehty roottoripurjeasennus on Norsepowerin neljäs ja sen arvioidaan vähentävän laivan päästöjä 4-5% muuttamatta sen nopeutta tai aikataulua.

Tuomas Riski, Norsepowerin toimitusjohtaja kommentoi:
”Olemme iloisia tämän tärkeän projektin onnistuneesta asennuksesta, minkä yhteydessä osoitimme, ettei laivan tarvitse olla poissa kaupallisesta toiminnasta roottoripurjeen asennuksen takia.
Scandlines on panostanut paljon uuteen ja puhtaaseen teknologiaan vähentääkseen laivastonsa päästöjä, ja Norsepowerin roottoripurje tekee M/V Copenhagenista yhden maailman energiatehokkaimmista lautoista.

Eräs maailman vanhimmista laivojen propulsiolähteistä – tuuli – on hyvä pitää mielessä kun ratkotaan merenkulkuun kohdistuvia vaatimuksia hiilipäästöjen vähentämiseksi.
Mekaanisten purjeiden markkina on kasvussa ja tämä asennus osoittaa erilaisten teknisten ratkaisujen yhdistämisen olevan tehokas keino päästövähennysten aikaansaamiseksi.

Scandlinesin toimitusjohtaja Søren Poulsgaard Jensen lisää: ”Tämä investointi on erittäin tärkeä askel kohti asettamiamme päästövähennystavoitteita. Yhteistyö Norsepowerin kanssa tukee arvojamme ja tavoitteitamme tehdä merenkulusta ympäristön kannalta kestävämpää. Roottoripurje toimii hyvin yhdessä nykyiaikaisen hybridilauttamme optimoidun runkomuodon, sähköpropulsion ja akkuteknologian kanssa ja parantaa tehokkuuden lisäksi kannattavuutta. Odotamme tämän teknologian tuovan etuja heti käyttöönoton jälkeen.”

Norsepowerin roottoripurjeratkaisu on ensimmäinen perusteellisesti testattu ja kaupallistettu mekaaninen purje. Täysin automatisoitu järjestelmä tunnistaa kun tuuliolosuhteet ovat suotuisat ja käynnistää roottoripurjeen ilman käyttäjiltä vaadittavia toimenpiteitä.

Norsepower Oy Ltd, maailman johtava mekaanisten purjeiden toimittaja ja Scandlines, ympäristöystävällisten lauttapalveluiden markkinajohtaja, ilmoittivat tänään Norsepowerin toimittaman roottoripurjeen onnistuneesta asennuksesta. Yöllä tehtyyn asennukseen Scanlinesin hybridilautalle kului vain muutamia tunteja.

Jaa artikkeli